|

ROSSO DI VALACHIA & Noi retete la gratar /COSTITE cu miere, COTLET cu portocale /ciuperci

Ce pot avea in comun toate aceste retete la gratar, ideale in acest anotimp? O sticla de ROSSO DI VALACHIA din gama BYZANTIUM de la Cramele Halewood! Gustati, beti si ne veti da dreptate! Vinul pune altfel in valoare savoarea preparatelor, iar cititorii nostrii, care ne-au trimis aceste retete, stiu asta!

COSTITE DE PORC LA GRATAR CU MIERE SI TUICA – Alexandru Borza

Ingrediente:

1 kg costite porc
4 catei usturoi
150 ml vin alb
2 lingurite miere albine
50 ml palinca (tuica)
sare,
piper,
delikat

Preparare:
Costitele le portionam apoi le condimentam cu sare, piper si delikat. Apoi frigem  costitele condimentate pe ambele parti.
Intr-un pahar preparam urmatorul amestec: 2 lingurite miere de albine, 50 ml palinca. Amestecam bine pana mierea se dizolva in palinca apoi turnam totul peste carnea care am asezat-o intr-o cratita, in acelasi timp punem si cei 150 ml vin peste. Adaugam si usturoiul taiat felii si apoi turnam apa cat sa acopere bine carnea.
Se acopera vasul cu un capac si se lasa la fiert pana scade zeama si ajunge pe untura. Daca carnea nu e fiarta se mai poate adauga apa. Se mai potriveste gustul cu sare daca e nevoie.
Se servesc cu pireu de cartofi alaturi mergand la fel de bine o salata de rosii sau muraturi.

COTLET DE PORC MARINAT CU PORTOCALE – Alexandra Borza

Ingrediente:
5-6 felii cotlet de porc

2 portocale
3-4 catei ustoroi
sare
pipe

Preparare:

Usturoiul pisat se amesteca cu zeama de la cele 2 portocale (se poate pune si un pic de pulpa), sare si piper. Se introduc feliile de cotlet in acest sos si se lasa la macerat 3 ore. Dupa 1.5 ore se intorc feliile pe partea cealalta pt a fi patrunse bine.

Se scot, se sterg cu un servet de bucatarie si se frig la gratar pe ambele parti. Nu le tineti mult, pentru ca se vor usca.

Se simte foarte fin gustul de usturoi amestecat cu gustul dulce de la portocala.

Se pot prepara cateva ciuperci champignon proaspete: se spala ciupercile si se pastreaza intregi. Intr-o tigaie se pune unt si se calesc ciupercile, adaugandu-se sare si piper dupa gust. Cand incep sa se micsoreze, adaugati marar verde tocat din belsug si mai lasati cateva minute.

Este delicioasa combinatia!

CIUPERCI CU BRANZA FETA LA GRATAR – Marian Petrescu

Ingrediente:

  • 4 palarii de ciuperci mari
  • unt
  • 4 catei de usturoi
  • o bagheta de paine
  • ulei de masline
  • branza Feta

Mod de preparare:

Frige pe gratar 4 palarii de ciuperci mari, cu lamele in jos. Dupa cinci minute, intoarce-le si unge-le cu unt, presara cate juma-tate de catel de usturoi zdrobit si cateva ramurele de cimbru.

Frige apoi ciupercile pe gratar inca 5-10 minute. Taie o bagheta de paine felii subtiri, unge-le cu putin ulei de masline si pune-le pe gratar pana se rumenesc.

Serveste ciupercile pe feliile de paine, cu bucatele de branza Feta si rosii tocate.

COTLETE LA GRATAR IN MANTA CONDIMENTATA, CU CIUPERCI – Alexandra Borza

Ingrediente:

600-700 gr cotlet porc
100 gr pesmet
4 catei usturoi pisat
1/2 lingurita oregano
50 ml ulei masline
sare, piper macinat
1 ceapa rosie
50 gr rama (unt )
mustar ptr uns feliile de carne

Garnitura ciuperci:

400 gr ciuperci proaspete ( sau conserva )
50 ml vin alb sec sau demisec
2 linguri rama
sare, piper
patrunjel verde tocat
1/2 ceapa
400 ml frisca ( sau smantana)

Garnitura de cartofi :

500 gr cartofi
1/2 ceapa tocata marunt
sare, piper
50 ml ulei masline ptr prajit

Preparare carne:

Cotletul se taie felii groase de un deget , se sareaza, pipereaza si se prajesc pe 50 ml ulei de masline pe ambele parti. Se scot deoparte si se ung feliile de carne cu mustar.

Se pregateste mantaua de pesmet in felul urmator : pesmetul se amesteca cu 4 catei usturoi pisat, 1 ceapa rosie razuita, 1/2 lingurita oregano. Se topeste 50 gr rama si se adauga la pesmet amestecandu-se si se codimenteaza cu sare si piper dupa gust .

Feliile de carne unse cu mustar se dau prin aceasta compozitie de pesmet ,se aseaza pe gratar pana se rumeneste un pic deasupra mantaua.

Se dau de pe gratar si se lasa sa raceasca cca 5 minute ptr ca sa lege mai bine mantaua de pesmet.

Se serveste cu garnitura de ciuperci cu smantana si cu cartofi razuiti si prajiti.

Preparare sos ciuperci :

Pe 2 linguri rama calim 1/2 ceapa cu cele 400 gr ciuperci . Adaugam 50 ml vin alb ,codimentam cu sare ,piper si turnam peste cele 400ml smantana sau frisca si o jumate de legatura de patrunjel tocat lasand sa dea un clocot impreuna.

Garnitura de cartofi :

Cartofii se dau prin razatoarea mare, la care adaugam 1/2 ceapa tocata marunt se sareaza , pipereaza dupa gust si se ia cu o lingura din compozitie si se prajesc in 50 ml ulei .

Pe farfurie langa cotlete punem sos de ciuperci si insulite de cartofi prajiti .

MIXED GRILL – Monica Borza

Ingrediente

pulpa de vitel
ceafa de porc
piept de pui
sare de mare
piper

Preparare

Carnea de porc si cea de vitel o taiati perpedicular pe fibra.  Pieptul de pui il feliati pe lung. Asezati feliile pe suprafata de lucru si sarati cu sare de mare din belsug. Nu va zgarciti, cam o lingurita de sare la fiecare felie, gratarul nu va iesi sarat!

Lasati carnea la temperatura camerei pentru 1 ora ( in acest timp sarea va absorbi apa din carne, se va topi in aceasta apa si apoi apa sarata se va reabsorbi in carne; de aceea timpul in care lasam sarea pe carne e asa important).

Spalati apoi carnea sub jet de apa rece  si uscati foarte foarte bine feliile cu servetele de bucatarie.

Condimentati cu piper si orice alt condiment doriti, dar NU mai puneti sare. Incingeti foarte tare gratarul uns doar cu un strop de ulei. Asezati feliile de carne pe gratar si nu le mai miscati 3-5 minute. Intoarceti carnea si grillati si pe cealata parte tot 3-5 minute. Serviti imediat cu o salata de salate ca si garnitura. Pofta buna!

GRATAR MARINAT – Bogdan Pasa

Ingrediente:

1 kg ceafa porc

5-6 catei usturoi

200 ml ulei

3 linguri sare

1 lingura delikat

2 lingurite piper macinat

¼ lingurita rozmarin (optional)

Preparare :

Punem intr-un vas  200 ml ulei , adaugam sarea , piperul ,delikatul , usturoiul pasat si ¼ lingurita rozmarin . Amestecam toate aceste ingrediente. Ceafa o portionam in felii cam de grosimea degetului mic .Fiecare felie o crestam putin la suprafata pe ambele parti , apoi o punem in marinata de mai sus . Dupa ce am pus toate feliile de carne , le amestecam cu marinata sa se intrepatrunda , le punem intr-o punga care sa le tina in marinata si le dam la rece pentru cel putin 12 ore.

A doua zi, scoatem carnea din marinata si o asezam direct pe gratarul incins unde il tinem cateva minute pana se prajeste frumos pe ambele parti. Putem servi cu cartofi copti in jar si  cu mujdei de usturoi .

SALATA GRILL – Vlad-Andrei Ciobanu

Ingrediente:
4 ardei capia
1 dovlecel
1 vanata
4 ciuperci
1 ceapa de apa
sare mare
piper proaspat macinat
ulei extravirgin de masline
otet balsamic

Mod de preparare:
Se taie dovlecelul si vanata felii, ardeii capia se taie in 4 felii, ceapa in 4 bucati si se pun pe gratar alaturi de ciuperci. Se intorc pe toate partile, atentie maresa nu se piarda zeama din interiorul ciupercilor. Dupa aceea se decojesc ardeii si se taie in bucati mari. Se pun apoi pe o farfurie mare, se adauga sare, piper si se stropesc cu ulei de masline si otet balsamic. Se serveste cu paine prajita.

FRIGARUI ASORTATE – Ramona Fred

Ingrediente (4 portii):
5 linguri piure de rosii (sau pasta de tomate)
4 linguri vermut sec
un praf de sare cu aroma de telina
o picatura sos Worchestershire
4 rinichi oaie
225 g muschi de porc
225g carnaciori
225 g fleica de porc
frunze de telina pentru ornat
Mod de preparare:
Amestecati piureul de rosii cu vermutul,sarea si sosul Worchestershire.
Spalati rinichii,taiati-i in patru si curatati miezul de grasime.Taiati muschiul in cubulete de aproximativ 2,5 cm.Taiati carnaciorii segmente si infasurati-i cu cate o felie de fleica.

MIXED GRILL(2) – Ionut Sofron

Se numeste mixed grill  şi este compus din carne pentru toate tipurile de oameni: carne de pui (piept de pui dezosat), carne de porc, carne de vită, pastramă de oaie, cîrnăciori de Pleşcoi şi carnati din carne de mistreţ (vanat). Se inmoaie in baiţ din vin rosu si condimente, unde se lasă cam 30 minute, timp in care se incinge grătarul, după care se intind pe el iar inainte de a intoarce carnea se mai unge cu puţin baiţ. Dupa ce carnea este gata, se bagă caţiva cartofi si ardei grasi în jar şi se acopera bine – se lasa cca 15 min. Bineinţeles ca nu se poate servi decat cu un vin roşu demisec sau după preferinţe. Eu recomand vin roşu demisec. Poftă bună!

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 Response for “ROSSO DI VALACHIA & Noi retete la gratar /COSTITE cu miere, COTLET cu portocale /ciuperci”

  1. Gata, gata …este de ajuns… am făcut si meniul de revelion. Mulțam frumos de idei!

Leave a Reply