|

EVA – Festival de retete din peste / Ep. 1: TONUL face muzica in bucatarie

Imi place pestele si, deloc in ultimul rand, pestele de buna calitate conservat impecabil. V-am prezentat recent gama mea favorita de conserve din peste - EVA de la Podravka.
In seria EVA, cu peste savuros din Adriatica si Mediterana, sunt 5 tipuri de pesti in 14 variante de conservare. Am inceput sa le testez pe toate dar, pentru mine, TONUL face muzica in bucatarie!

Tonul conţine vitamine preţioase și grăsimi nesaturate, care ajută la menţinerea unui nivel scăzut al coresterolului. Tonul asigură vitamina B12, care ajută organismul şi sistemul nervos să funcţioneze corect și vitamina PP (B3) care este bună pentru piele.

EVA prezinta tonul in 4 variante:
• Eva Ton întreg în suc propriu este un aliat de nădejde în curele de slăbire deoarece este o sursă de nutrienți și proteine cu un aport mic de calorii. Eva Ton întreg în suc propriu reprezintă un ingredient de bază în numeroase rețete pentru cei aflați la dietă, dar și pentru cei mai pretențioși consumatori de pește.
• Eva Ton întreg în ulei de masline este o alegere excelentă datorită calității superioare a tonului atent selecționat din Marea Mediterană și a Spaniei. Ideal în toate rețetele, de la aperitive și salate la fel principal.
• Eva Ton întreg în ulei vegetal contine ton premium, atent selecționat din Marea Mediterană și a Spaniei. Este cea mai bună alegere daca doriți o mâncare sanătoasă și gustoasă.
• Eva Ton mărunțit în ulei vegetal este ideal pentru preparatele proaspete și ușoare, amestecuri tartinabile, salate clasice sau feluri principale creative, îmbogațite cu îngrediente care aduc mai aproape gustul mediteranean.

Astazi, voi zabovi un pic asupra ultimei variante, adesea pe nedrept evitata de unii consumatori: EVA TON MARUNTIT IN ULEI VEGETAL. E drept, tonul intreg e senzational, dar si cu “fulgii de ton” poti face o multime de retete creative si, in special, o multime de salate. De obicei, tonul maruntit este risipit cu darnicie peste salatele verzi sau combinatiile de frunze de laptuca si rosii, de preferinta cherry. Fiind conservat in ulei vegetal, practic nici nu mai ai nevoie de dressing! Evident, de la retetele de baza incep o sumedenie de variatii inventive, fiind adaugate ingrediente precum seminte de pin, feliute de lamaie, frunzulite de busuioc sau pesto, masline, oua de prepelite fierte sau rosii uscate la soare in loc de tomate proaspete, ba chiar si fulgi de parmezan, nelipsind nici reductiile aromate de otet balsamic.

Recent, am gustat o salata de inspiratie spaniola la restaurantul bucurestean La Finca Alioli (Str. Grigore Alexandrescu 77), un fel de salata a la russe, dar fara castraveciori murati in compozitie. Aceasta salata se bazeaza pe cubulete de cartofi, morcovi si pastarnac, plus bobite de mazare fina – toate fierte, legate cu sosul emblematic alioli, in varianta light (lapte in loc de galbenusuri, usturoi si ulei de masline – mixate impreuna pana la obtinerea gradului dorit de emulsionare, ajungand ca un fel de “smantana” groasa si, totusi, tandra). Ei bine, revelatia acestei salate delicioase o constituiau tocmai fulgii de ton integrati compozitiei! Puneti alaturi un pahar bine racit de Chardonnay spaniol Veranza si veti intelege cat de mult mi-a placut acest pairing!
Ca sugestie de prezentare, as recomanda feliute de castravete verde in chip de “suporturi” si fulgi de chili ca topping.

Ce parere aveti despre aceasta reteta cu ton maruntit? Astept comentariile voastre aici sau la office@bucatarescu.ro si promit ca voi rasplati cele mai interesante interpretari cu carti de gastronomie avand autograful lui Bucatarescu! Iar, in perioada urmatoare, voi reveni periodic cu noi retete bazate pe conservele de peste EVA!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply