|

OUL, nelipsit de pe masa de PASTE! Idei si RETETE

Masa de Paste este un spectacol al gustului si aromelor traditionale, iar oul rosu nu lipseste niciodata, fiind cel mai important simbol al acestei sarbatori.

Cele mai frumoase oua de Paste sunt cele incondeiate, obicei pe care romanii l-au dus la nivel de arta, prin tehnica impecabila, talentul desavarsit si simbolistica motivelor. In trecut, culorile utilizate se obtineau din frunzele, florile, coaja sau tulpinile plantelor. Pentru rosu se foloseau sfecla sau coaja de maces, pentru albastru florile de viorele, pentru verde frunzele de nuc sau coaja de arin, iar pentru galben cojile de ceapa.

Chiar daca indemanarea nu este punctul tau forte, poti incerca sa „incondeiezi’’ si tu cateva oua acasa. In primul rand, trebuie sa te asiguri ca sunt proaspete, cu coaja groasa si fara denivelari. Spala-le cu apa calda, apoi lipeste de ele cateva frunze de marar sau patrunjel si leaga-le strans intr-o bucata de ciorap de nylon. Fierbe-le la foc domol timp de 10 minute, apoi transfera-le in vasul cu vopsea. La sfarsit, indeparteaza ciorapul si lustruieste ouale cu putina untura.

In afara de traditionalele oua vopsite, mai exista o sumedenie de retete in care oul este ingredientul principal, numai bune pentru mesele imbelsugate de Paste. Cele umplute cu ficat de gasca sunt o varianta delicioasa, care nu necesita foarte multe ingrediente sau timp de preparare. Pentru 6 oua ai nevoie de 100 g ficat de gasca, o lingurita de unt proaspat, putina sare si cateva frunze de salata verde. Fierbe ouale tari, curata-le de coaja si taie-le in doua, pe lungime. Scoate galbenusurile si amesteca-le cu ficatul de gasca, apoi adauga untul, sarea si o lingurita de Vegeta, care va da un gust imbietor si irezistibil. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de ou, care se asaza in farfurie pe un strat de salata verde sau maioneza.

Daca preferi branza, ai nevoie de 150 g cas de oaie, 1 branza topita, sare, piper, putin busuioc si o ceapa verde. Razuieste casul si amesteca-l cu galbenusurile pasate, apoi adauga branza topita, cu ajutorul careia vei obtine o pasta consistenta. Toaca marunt ceapa verde, adaug-o la umplutura si condimenteaza cu sare, piper, busuioc si o lingurita de Vegeta. Pentru o gustare si mai usoara, poti incerca umplutura de avocado cu lamaie, sare si piper. Nu trebuie decat sa cureti doua fructe de avocado si sa le amesteci cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, apoi sa adaugi 2 galbenusuri, sare si piper dupa gust.

Daca vrei o salata care sa insoteasca friptura de miel, cea cu oua, ciuperci si iaurt este o optiune delicioasa. Iti trebuie doua oua fierte, 200 g iaurt, patru ciuperci crude, 50 g telemea, o ceapa verde, o lingurita de mustar si una de Vegeta, creata pentru un gatit plin de inspiratie. Amesteca bine mustarul si Vegeta in iaurt, dupa care adauga ciupercile, telemeaua taiata cuburi si ouale. Amesteca toate ingredientele si pune-le la frigider timp de 30 de minute ca sa se raceasca.

O alta varianta simpla si gustoasa este salata cu oua si ridichi, pentru care vei folosi 4 oua fierte tari, 200 g rosii cherry, 300 g ruccola, 5 ridichi, 1 morcov, 1 ardei gras, ulei de masline si condimente. Nu trebuie decat sa fierbi ouale, sa cureti si sa tai legumele, apoi sa amesteci intr-un bol toate ingredientele si sa asezonezi cu sare, ulei de masline si putina Vegeta, care te va inspira sa explorezi noi combinatii.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply