|

Secretele celui mai reusit GRATAR

Gratarul, deliciul culinar care marcheaza ziua de 1 Mai, a devenit deja traditie si nu poate fi trecuta cu vederea suprapunerea cu sarbatoarea Pascala, de aceea, anul acesta il serbam cu o usoara intarziere, pe data de 7! Pentru ca asteptarea face si mai dulce petrecerea, tine cont de sfaturile de mai jos si poti sa duci gratarul la rang de arta!

In primul rand, trebuie sa te asiguri ca folosesti un gratar de calitate si ai la indemana toate instrumentele necesare. Exista o varietate de gratare, cum ar fi cel electric, pe gaz, cu piatra de lava sau cu lemne ori carbune, varianta cea mai populara. Alege-l pe cel potrivit pentru tine in functie de spatiul in care il vei folosi, dar si de capacitatea de utilizare. De asemenea, asigura-te ca ai la indemana o perie aspra pentru curatat, o manusa termorezistenta, clesti pentru manevrarea alimentelor si un evantai, pentru a aprinde jarul. Aprinde gratarul cu cel putin o ora inainte de a pune carnea, folosind hartii, aschii de lemn sau combustibili inodori. Aseaza carnea pe grill dupa ce flacarile s-au stins, iar jarul este acoperit cu o cenusa alba.

Poti gati orice tip de carne, in functie de preferinte. Daca ti-au ramas ceva resturi de la Paste, mielul fraged este o optiune ideala. De la mielul tanar se preteaza partea mai carnoasa, fara prea multe pielite. Tine-o la marinat pentru 30 de minute in Vegeta Grill condiment lichid barbeque, fara potentiatori sau arome artificiale, care va da o aroma speciala si va completa excelent gustul carnii. Taie bucati de marime potrivita, unge-le cu putina grasime si rumeneste-le pe ambele parti. Daca vrei ceva mai usor, alege pulpele, pieptul si aripioarele de pui, care se potrivesc de minune cu condimentul lichid barbeque de la Vegeta si se gatesc perfect la foc domol. Daca le dai la foc iute, risti sa se arda la suprafata si sa ramana crude in interior. Cresteaza pulpele in partile mai groase, pentru a permite caldurii sa le patrunda si strapunge-le usor cu o furculita ca sa iti dai seama cand sunt gatite.

Micii si carnatii au la baza carnea tocata, cea mai potrivita pentru gatitul pe jar, deoarece isi distribuie uniform grasimea si se preteaza la orice tip de condimentare. Mititeii nu se tin prea mult pe foc, pentru ca altfel se vor usca. Si frigaruile reprezinta o optiune versatila, deoarece se pot gati din toate tipurile de carne: porc, miel, vita sau pui. Marineaza-le in Vegeta Grill condiment lichid cu bere, care confera suculenta fiecarei bucati de carne in drumul ei catre gratar. Ingredientele naturale si puternice si aroma irezistibila a berii te vor cuceri pe loc! Cele mai indicate pentru frigarui sunt tepusele metalice, care nu iau foc, dar daca le alegi pe cele din lemn, tine-le in apa 20 de minute inainte de utilizare. Pentru un gust desavarsit, adauga cateva felii de ceapa si ardei.

De altfel, legumele precum ciupercile, vinetele, ardeiul gras, dovleceii, ceapa sau rosiile insotesc minunat o carne la gratar. Poti gati rapid si legume mai mari cum sunt cartoful sau porumbul la o temperatura ridicata, pe cea mai incinsa parte a gratarului. Ardeii iuti pot condimenta fripturile din vanat sau de porc, iar vinetele si ciupercile pot fi savurate cu ulei de masline si cascaval ras. Legumele si salatele aduc prospetimea si echilibrul necesare gratarelor bogate in carne.

Nu mai pierde timpul, invita-ti prietenii si petreceti impreuna o dupa-amiaza suculenta in jurul gratarului!

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply