|

EVA – retete cu peste / Ep. 13: SARDINE, o mare de SARDINE!

Confesiune publica: imi place mult pestele de buna calitate conservat impecabil. V-am prezentat recent gama mea favorita de conserve din peste - EVA de la Podravka.
In seria EVA, cu peste savuros din Adriatica si Mediterana, sunt 5 tipuri de pesti in 14 variante de conservare. Dupa ce am avut revelatia tonului maruntit si am incercat un sandvis sanatos cu ton dar si un (!) burrito de ton sau chiftelute picante, am gustat sprotul si iarasi sprot, apoi m-am delectat cu macroul, inclusiv o salata caraibeana cu macrou, sardinele si, chiar m-am incumetat la o pizza cu sardine, apoi am gustat heringul si o salata de cartofi noi cu hering.
Azi, ma reintorc la apetisantele sardine. Sardinele sunt pești mici cu beneficii uriașe. Având de obicei 15 cm în lungime și oase moi, pline de calciu, sardinele pot fi consumate întregi. Sunt bogate in proteine, o cutie continând aproape jumătate din doza zilnică necesară.
Eva Sardine în ulei vegetal aduce o doză zilnică de sănătate. Proporțiile de acizi grași mononesaturați și polinesaturați (bogați în omega 3) sunt mult mai importante în sardinele cu ulei.
Eva Sardine în ulei vegetal cu lămâie sunt preparate delicioase datorită combinaţiei de sardine, ulei vegetal si lămâie. Oferă o placere răcoritoare și gustoasă, gata de consumat, direct din conservă, fără alte ingrediente adăugate.
Eva Sardine în sos tomat sunt preparate din sardine atent selecţionate din Marea Adriatică pentru a satisface orice gust. Sosul dă savoare peștelui, aducând savoarea și gustul la nivel de artă.
Dupa ce v-am propus pasta de sardine cu portocale si pizza cu sardine si cepe caramelizate, voi folosi Eva Sardine în sos tomat pentru o noua reteta, in fapt o tocanita de peste si fructe de mare – cioppino.
Cioppino este o delicatesa marina traditionala in San Francisco si este varianta americana a ciorbei pregatite de pescarii italieni. Este o simfonie a oceanului, creata din ce-a cules navodul dupa o zi de truda sarata…fructe de mare de tot felul, pesti mari si mici, darurile lui Poseidon se infratesc in aceasta minune culinara fara frontiere. Eu am primit o varianta a retetei de la un cititor al bucatarescu.ro, Diana-Silvia Sarghi si am adaptat-o un pic.

Bucate trebuincioase pentru 3-4 gurmanzi:

2 catei de usturoi, taiati marunt
o ceapa, taiata marunt
2 morcovi, taiati felii subtiri
un ardei verde taiat marunt
frunze si tulpina de telina, taiate marunt
busuioc, patrunjel, oregano
piper negru boabe, frunze de dafin, nucsoara
un praf de seminte de fenicul
o lingurita ardei mexicani macinati
o lingura unt
un pahar mare de vin alb demisec
o lingura ulei de masline
2 linguri otet de vin rosu
o sticla mare de sos de rosii
2 linguri sos Worcestershire
1 conserva Eva sardine in sos tomat
3 raci sau creveti mijlocii
3 homari mici
3 caracatite mici
fructe de mare (scoici, rapane, midii)

Mai intai, calim ceapa, morcovii, ardeiul si telina in unt si ulei, adaugam busuiocul, oregano si patrunjelul, o foaie de dafin, semintele de fenicul, piperul si ardeii mexicani macinati. Calmam spiritele din tigaie cu un strop-doi de vin alb, otetul si sosul Worcestershire, invartim tot amestecul si turnam peste el sosul de rosii. Lasam sa fiarba pret de-un ceas jumate. facem zeama de peste din oase, capete de pesti mari, plus o ceapa taiata, usturoi, tulpina de telina, morcovi, piper negru. Le fierbem, la foc mic, vreo doua ceasuri. Iese mai gustoasa daca se pun si cochilii de homar. Scurgem zeama si-o lasam sa se odihneasca, c-o asteapta aventuri nebanuite si pirati infometati…
Pentru fiecare gurmand prezent la ospat punem intr-o tigaie mare-mare cate un castron de zeama de peste, cate un polonic din zeama si cate o portie zdravana cu pesti si fructe de mare de tot felul, sa fie belsug!!!
Lasam sa se raceasca putin si ne ospatam din aceasta minune aromata, alaturi de-un vin rose bine racit.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply