|

PESCARUSUL care a mancat lupul (de mare)! RETETE vechi romanesti vs. SAVORI internationale/ GALERIE 24 foto de-ti lasa gura apa!

PESCARUSUL a mancat lupul. Lupul-de-mare, adica! Acel peste savuros, cunoscut, in Mediterana, ca “spigola”. In cazul meu, nu a fost Mediterana, ci lacul Herastrau, tot asa cum prin PESCARUS inteleg cochetul restaurant fondat in 1939 si caruia lantul City Grill i-a dat o noua viata, investind nu doar in reamenajare ci si in meniu, unul gandit de Chef Sorin Bontea.
Am testat si eu acest meniu, bogat in pescarie – dar nu numai! – si nu singur, fiind insotit de fiica/asistenta mea, Lali Bucatarici. Am facut asta intr-o amiaza torida, a carei zapuseala era, insa, anihilata perfect de liziera de tei de pe malul lacului, strajuind terasa restaurantului. Fiindca am venit pe jos de acasa, am incercat, la inceput, bauturile racoritoare ale casei. Lali a baut o carafa impresionanta de limonada cu suc de catina, iar eu n-am rezistat tentatiei unei sticle de suc de mere natural, facut la Bran special pentru lantul City Grill. Revigorati, am putut purcede la studierea meniului, unul incitant in sine, prin complexitate si prin modul ingenios in care imbina o selectie de bucate traditionale cu repere ale bucatariei internationale. De aceea, si selectia noastra a reprezentat o combinatie de gusturi romanesti autentice cu partituri stilistice clasicizate de marile bucatarii ale lumii.
Am fost, totusi, relativ conservatori in ceea ce priveste gustarile introductive, mereu fascinati de traditia culinara autohtona: pe masa a aparut mai intai un platou “Cate putin din toate”, cu afumaturi de-ale noastre (carnati babic, slaninuta de Mangalita, jambon afumat) si branzeturi de-ale noastre, telemeaua – de doua feluri! – bunaoara nesfiindu-se a fi insotita de ceapa verde, dulce-iute. Dar am poftit si la o zacusca de peste, pe care am devorat-o pe paine de casa.
Daca am fi fost pe fuga, ne-am fi putut satura fie si numai dintr-atat! Dar nu, noi venisem pentru o degustare elaborata, care nu putea ocoli doua din felurile principale consacrate. Daca Bucatarici a incercat sinergia de arome din platoul cu rata la cuptor in sos de portocale si cu varza rosie, Bucatarescu a ravnit la pestele copt in crusta de sare, lupul-de-mare absolut fabulos, poate cel mai bun din Bucuresti. Cu o lamaie coapta alaturi, sparanghel blansat cum se cuvine, salata de andive, rodie, mar si miez de nuca, basca o infuzie de ulei de masline cu busuioc, minunatul spigola a fost un recital al papilelor gustative!
..Credeati ca am fi putut pleca fara sa testam si deserturile? Ei, as! Lali nu putea sari peste inghetata – de casa! – de ciocolata, nici eu nu aveam cum sa ma abtin de la budinca de curmale cu sos caramel si inghetata de vanilie! Festin!
Incitat de savorile de la Pescarus, sunt sigur ca voi incerca si retetele celorlalte restaurante din grup, de la Caru’ cu Bere la Hanu’ lui Manuc, de la Hanu’ Berarilor la Trattoria Buongiorno, ori de la City Cafe la insusi City Grill: se anunta o vara bogata in experiente culinare de soi!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply