|

DULCEATA si compoturile facute din ultimele fructe ale verii/RETETE si SFATURI practice de la Jardina.eu

Daca iti place vara astfel incat in septembrie esti in faza de negare, pastrezi inca vestimentatii estivale si mananci inghetata, este firesc sa vrei sa te bucuri si de fructele verii chiar si in sezonul rece. Ultimele fructe ale lunii august tocmai au fost culese, iar parfumul lor a fost simtit recent ca pentru ultima data pana vara viitoare. Dar lucrurile nu trebuie sa se termine asa. Specialistii Jardina.eu iti dau idei despre cum sa beneficiezi de gustul si mirosul acestor fructe pe timpul iernii, intr-un mod care sa iti multumeasca asteptarile: prin dulceturi si compoturi, facute din roadele obtinute din productie proprie.

Toamna este un anotimp melancolic, cu regrete, visare si tristete pe alocuri, dar cu amintiri frumoase adunate pe timpul verii. Printre amintiri si bucurii, melancolia se refera inclusiv la fructele pierdute, specifice anotimpului cald: pepenii, capsunile, piersicile, caisele, zmeura, afinele, ciresele, visinele si chiar prunele varatice. Toamna este un anotimp de asemenea bogat in fructe, dar va putea sa faca ea uitate poamele verii?

Coacaze la inceput si prune la final de august
Nimic nu se compara cu gustul proaspat al fructelor culese din propria gradina! A devenit un obicei tot mai des intalnit printre oraseni sa obtina fructe din productie proprie. Si acest comportament nu este deloc nejustificat, ci responsabil la adresa propriei sanatati si a familiei. Daca iti doresti ca vara de vara sa aduni tu fructele acestea chiar din mica ta livada, Jardina.eu iti pune la dispozitie soiuri de pomi fructiferi altoiti de anul 3, cu coroana deja formata, dar si arbusti fructiferi la ghiveci.

Planteaza-i toamna aceasta si inca din anul doi de la plantare vei da startul verii culegand coacaze negre si o vei sfarsi adorand prunele timpurii. Cu fructe foarte aromate, prunul Stanley are o vigoare mijlocie, rodeste timpuriu si are un potential de productie foarte ridicat. Este un pom fructifer exceptional ce fructifica aproape in exclusivitate pe buchete de mai, avand ca perioada de coacere decada a treia a lunii august. Fructul sau foarte gustos si aromat este mare sau foarte mare (35-40 g), de culoare albastra, pulpa este neaderenta, buna pentru masa si industrializare, rezistenta la cadere si transport. Ca va veni gerul in curand? Nu te teme, acest prun este rezistent la ger. Ca primavara apar bolile specifice? Este rezistent la boli, de asemenea! Si la seceta este rezistent, deci pana si pe timp de vara va suferi putin spre deloc.

Retraieste sezonul estival cu fiecare borcan de dulceata de coacaze
Dulceata de coacaze va fi o explozie de gust care te va ajuta sa retraiesti, o data si inca o data, sezonul estival. Coacazul negru Ruben de pe Jardina.eu, este un soi relativ nou, obtinut in urma cu 11 ani in Polonia. Cunoscut pentru raportul sau deosebit de aciditate si zahar, coacazul Ruben poate fi plantat chiar in perioada care urmeaza! Daca vrei ca pe viitor sa iti faci un capriciu si un deliciu, esti invitat sa treci chiar acum la treaba!

RETETA: Pentru 8 portii de dulceata ai nevoie de 2 kg coacaze curatate bine, 1,75 kg zahar, 400 ml apa, zeama de la o jumatate de lamaie si 4-5 plicuri de zahar vanilinat. Odata spalate, coacazele se asaza intr-un vas si se presara zaharul vanilinat pesete ele. Intre timp, intr-un al doilea vas, cu pereti dubli, se pun restul de ingrediente la fiert, amestecand ocazional, pana ce se topeste zaharul, iar amestecul capata consistenta si se ingroasa. Se adauga mai apoi coacazele, amestecand usor, fara a fierbe prea mult, pentru a nu risca sa se dilueze foarte tare siropul, iar fructele sa isi piarda tot sucul ca urmare a tratamentului termic indelungat. Cum iti dai seama cand e gata dulceata? Cel mai sigur este sa probezi. Pune putina dulceata in farfurie si las-o sa se raceasca, pentru a vedea daca siropul este bine legat. Daca acesta are consistenta, inseamna ca dulceata este gata pentru a fi pusa in borcane.

Despre sterilizare si secretele conservarii
Inainte de a sigila dulceata si a o pune in camara, e important ca recipientele (borcanele) sa fie sterilizate intocmai. Acest lucru se poate face inainte sau dupa ce au fost umplute. Aceia mai zelosi din fire prefera sa sterilizeze recipientele in ambele cazuri. Oricare ar fi varianta aleasa, inainte de toate, borcanele trebuie spalate foarte bine cu apa calduta si detergent de vase si apoi clatite in mai multe ape. Pentru sterilizare inainte de umplere, borcanele se pun intr-un vas mare, termorezistent, pe fundul caruia trebuie asezat in prealabil un prosop curat. Acesta se acopera cu apa si se introduce in cuptor la 160-180C, timp de 10 minute. Cuptorul nu trebuie preincalzit. Dupa scurgerea timpului de fierbere, borcanele se aseaza pe un prosop curat, cu gura in jos, asteptand sa se scurga si sa se usuce. Odata uscate, se folosesc numaidecat! O regula este ca atunci cand folosesti borcane uzate, sa fii atenta sa le alegi pe acelea care in anii trecuti au avut in ele tot dulceata sau produsul care urmeaza sa il pui in ele.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply