|

GUSTUL nu se discuta?!? Ba, bine ca nu! …Iar MONA LISA exista!

De cativa ani, ma tot “lovesc” de torturi la evenimente si mese festive. Sau cand organizez seri speciale de food and wine pairing. Pot sa spun ca le-am cam incercat pe toate, provenind de la marile cofetarii din Bucuresti. Am testat felurite combinatii, dar memorabil mi s-a parut cel tematic – dedicat strugurilor si vinului – pe care l-am gustat la un Bal al Cavalerilor Vinului, cu vreo doi ani in urma. Una dintre cremele folosite a fost Malaga (de la numele vinului fortificat in care fusesera tinute stafidele inainte de a fi folosite la umplutura). De senzatie!
…Totusi, problema cu unele dintre torturi este, de fapt, una multipla. Ma deranjeaza, de pilda, excesul de decoratiuni sau gustul excesiv de dulce. Ostentatia in prezentare este, adesea, dublata de opulenta aromelor. Nu vreau ca blatul sa fie atat de greu incat sa am cosmaruri peste noapte, visand obsesiv torturi amenintatoare.
In fine, sunt destul de pretentios, chiar carcotas, atunci cand vine vorba de climaxul subtil al unei mese, unii ar zice ca sunt chiar snob:::)))
Cert este ca e destul de greu sa ma multumeasca un tort! Cu toate astea, un zvon a devenit tot mai insistent: “Mona Lisa”! Torturile de la Mona Lisa. Am cautat prin Centru si n-am gasit nicio “Cofetarie” Mona Lisa. Pe internet, insa, apare un link spre site-ul www.cofetariamonalisa.ro. Si cred – de fapt, sunt sigur! – ca si tortul de la Cavalerii Vinului tot de la Mona Lisa era. Sau cele din programul Continentele Gustului, pe care il sustineam candva la The Wine Bistro.
Am discutat cu mai multi connaiseur-i si m-am lamurit: Mona Lisa exista, dar nu este o cofetarie clasica, ci, mai degraba, un laborator de cofetarie, care lucreaza numai la comanda. Misterul, insa, s-a adancit. Nimeni nu a putut sa-mi spuna cine este artistul, cofetarul din spatele acestor torturi, printre putinele care au reusit sa ma multumeasca pana acum. Se vorbea despre o femeie care s-ar fi perfectionat prin America de Nord, altii spuneau ca ar fi vorba de un barbat, unul obsedat de perfectiune. Tot intreband in stanga si-n dreapta, un prieten comun, de la o mare firma de salate(!), m-a ajutat sa dezleg enigma. Intr-o seara, m-a invitat la masa si a venit insotit de un domn, care s-a prezentat zambind: “-Mihai. Mihai Cofetarul! Mihai de la Mona Lisa!”. Am stat mult de vorba in seara aceea, descoperindu-ne, amandoi, pacatoasa inclinatie spre degustari gastronomice la limita dintre “gourmet” si “gourmand”. Practic, amandoi traim pentru a manca, nu invers.
Am cerut, apoi, sa-mi fie prezentat Laboratorul Mona Lisa si, dupa cateva ezitari, dorinta mi-a fost indeplinita. Am primit acceptul de a “inspecta” locul secret de langa Bucuresti unde se dichisesc retetele de torturi speciale.
..Va voi povesti in amanunt si voua! Am avut parte de nu putine surprize. Deocamdata, fac o pauza pentru a savura o felie de tort.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply