|

2 RETETE cu MACROU / Pasta de peste & La cuptor, pe pat de legume

De provenienta atlantica, macroul este mai des intalnit pe coasta nord-americana si pe cea europeana, dar si in Marea Nordului sau cea Mediterana. Se deplasaza in bancuri care se apropie de tarmuri vara pentru a se hrani cu pesti mici si creveti. Acesta este rege cand vine vorba de pestele din alimentatia romanilor, de aceea merita sa ii fie cunoscute mai bine calitatile.

Ceea ce multi nu stiu este ca macroul ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor de inima, accidentelor cerebrale, tensiunii si colesterolului. Deoarece e mai greu sa ajunga in stare proaspata in pescarii sau magazine, romanii il consuma adesea sub forma de conserva. Recunoscute pentru calitatea lor, conservele Eva File de macrou in ulei vegetal si Eva File de macrou in sos tomat aduc pe mesele romanilor o carne delicioasa si sanatoasa, cu un aport considerabil de acizi grasi (omega 3) si de vitamina B12 care fac din acest peste un aliment cu rol puternic in mentinerea functionarii normale a sistemului nervos si a formarii sangelui. In plus, macroul este bogat in niacina (Vitamina B3), colina, folați, vitaminele E, D, A, K si C, fiind totodata sursa de proteine.

Formele delicioase ale macroului
Macroul poate fi servit in toate formele inchipuite: de la cel fript pe gratar, prajit in tigaie, fiert in ciorba, pregatit la cuptor, pana la cel conservat, marinat sau crud pentru sashimi. Astazi, spre exemplu, inca se mai comercializeaza macroul sub forma de fileuri marinate in vin si plante aromatice, asa cum au procedat locuitorii francezi din Campagne-lès-Boulonnais, incepand cu anul 1885. Romanilor le place si varianta afumata a acestuia, fiind asociata cu modalitatea traditionala de conservare a carnii pe parcursul anului.

2 retete cu dichis pentru cei ce indragesc macroul
Exista mese la care ai dori sa servesti ceva mai rafinat, iar Franta este tara care duce conceptul de fine dining la desavarsire. Pentru momente speciale, cand vrei sa impresionezi prin arome deosebite, poti incerca ierburile de Provence, insa acestea nu pot exista de unele singure, ci au nevoie de o baza. Pentru a pregati o cina usoara ai nevoie de 1 kg de macrou, o ceapa alba taiata rondele, 4 catei de usturoi, 2 ardei verzi taiati cuburi, o jumatate de kilogram de rosii taiate rondele, 1 lingurita de ierburi Provence, un sfert de lingurita de sofran diluat cu apa fierbinte, sare, piper, ulei de masline extravirgin si patrunjel verde. Prepararea este simpla, ca o adiere care lasa in urma parfum de tari straine. Mai intai se curata pestele si se porționeaza. Intre timp, se asaza pe o tava ceapa, usturoiul, ardeii verzi si rosiile. Se asaza bucatile de peste peste acest pat de legume, se presara in ploaie ierburile aromatice si se stinge cu sofranul diluat. Se introduce la cuptor pentru ca miresmele si gusturile sa se intrepatrunda pana cand pestele devine alb, Aventura aceasta dureaza cam 30 de minute, iar ea se termina cu patrunjel proaspat tocat si putin ulei de masline pentru a imbogati aromele.

O reteta mult mai simplu de realizat dar la fel de gustoasa este pasta de peste, ideala pentru mic dejunuri sau cine usoare ca acordurile Anotimpurilor lui Vivaldi. Pentru aceasta, ai nevoie de 1 pachet de unt, 2 conserve Eva File de macrou in ulei vegetal, zeama de la o lamaie si puțina sare, dupa gust. Prepararea se face in doi timp si trei miscari dupa cum urmeaza: se omogenizeaza bine untul cu macroul din conserva, scurs de ulei, se adauga zeama de la lamaie, puțina sare daca mai este necesar si preparatul este gata de intins pe o paine proaspata cu semințe.

Bucura-te zilnic de o porție sanatoasa de peste si rasfața-te cu preparate delicioase, realizate simplu, din ingrediente de calitate!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply