|

COMPOST de calitate, obtinut din frunzele cazute/ Sfaturi de GRADINARIT de la FamousRoses.eu

Culorile toamnei au inceput sa-si arate minunatele nuante de rosu si portocaliu, iar in fiecare zi, alte frunze isi incep coborarea lina de pe ramurile copacilor pana la sol. Este un semn pentru gradinari ca a venit timpul sa-si pregateasca pretiosul compost ce va hrani florile din gradina in anul urmator. Acest ingrasamant, denumit si “aurul negru”, este dovada unui demers valoros si benefic plantelor, obtinut prin forte proprii si cu efort redus.

Pentru o buna ingrijire a minunatilor trandafiri, Viaceslav Buhna, specialist in gradinarit si owner al business-ului FamousRoses.eu este de parere ca, realizarea compostul din frunzele cazute reprezinta o modalitate extraordinara de a crea, prin reciclare, un ingrasamant de calitate, bogat in nutrienti.

“Beneficiile compostului din frunze sunt numeroase, atat pentru marirea porozitatii solului cat si pentru cresterea fertilitatii lui. Tot ceea ce trebuie stiut este dozarea corecta a carbonului si azotului din compozitia acestuia. Compostul din frunze retine umezeala si combate aparitia buruienilor atunci cand este folosit ca mulci. El poate fi realizat chiar si dintr-o gramada de frunze, aerate la intervale de 2 saptamani, pentru a permite microbilor sa descompuna materia organica. Temperatura de pastrare nu trebuie sa coboare sub 15 grade, iar umiditatea sa trebuie mentinuta, fara a ingadui supra-saturarea. Prin adaugarea straturilor succesive de 20-30cm de frunze, fire de iarba taiate si pamant de gradina, se poate ajunge la o inaltime de pana la 1,5m de amestec care se lasa la macerat, intr-o zona special dedicata, departe de casa, pana ce frunzele nu vor mai putea fi distinse de pamant. La final vei beneficia de un ingrasamant ecologic disponibil direct in propria gradina” este de parere Viaceslav Buhna.

Este bine, insa de stiut ca exista si unele dezavantaje ale compostului ecologic. Este vorba despre riscul perpetuarii anumitor boli si a diversilor daunatori care se pot afla in frunzele cazute, ce rezista si se pot inmulti chiar si dupa perioada iernii. “Este foarte important sa verifici frunzele si sa te asiguri ca intreaga materie continuta in compost provine de la pomi sanatosi. De asemenea, trebuie evitata amestecarea buruienilor cu amestecul pentru ingrasamant, deoarece semintele lor pot deveni o sursa sigura de imburuienire a solului” recomanda specialistul FamousRoses.eu.

In tonul cromaticii autumnale si pentru ca acum este un moment propice plantarii trandafirilor cu radacini nude, aflati in repaus vegetativ, pe site-ul FamousRoses.eu poti gasi trandafirul Terracotta. El va aduce o adevarata inovatie in gradina ta, avand un colorit original de caramida Siena si un frunzis foarte dens, de un verde mediu semi-mat. Inflorirea abundenta mentine parfumul discret al florilor, ce numara aproximativ 30 de petale. Tot in deplina armonie cu paleta coloristica a acestui anotimp, Orange Sensation este un nume bine meritat pentru o alta roza, de data aceasta in ciorchini, cu parfum usor si culoare aprinsa de rosu-portocaliu. Orange Sensation este un trandafir robust si florifer a carui inaltime la maturitate atinge chiar si 60-70 cm, mentinandu-si inflorirea pana la perioada de inghet.

Fie ca alegi sa folosesti o hrana a solului obtinuta din resurse si prin eforturi proprii sau una cumparata din comert, gradina ta merita cea mai buna ingrijire! Este important de stiut ca si un buget mai putin generos iti poate garanta minimul necesar intretinerii gradinii tale in anul ce urmeaza.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply