|

PESTE & pescarie: ROMANII si preferintele lor

Romanii devin din ce in ce mai constienti de importanta unei alimentatii sanatoase, iar pestele este unul dintre alimentele care castiga teren de la an la an. Sunt tot mai multi aceia care au inceput sa aleaga sa consume peste la pranz, dar mai ales la cina, convinsi de faptul ca acesta este un aliment sanatos, cu multe beneficii pentru sanatatea organismului.

Relatia romanului cu pestele
Desi un aliment tot mai apreciat, cu consum in crestere, datele oficiale la nivel de tara arata faptul ca romanii mananca mai putin de 5 kg de peste pe an, o cantitate de cinci ori mai mica decat media tarilor Uniunii Europene. In ciuda faptului ca beneficiem de un relief care favorizeaza existenta pestelui proaspat, costurile ii tin la distanta pe romani. Prin urmare, conservele devin o solutie castigatoare pentru a nu ne priva organismul de toate beneficiile sale. In forma conservata, acesta este usor de consumat ca atare sau de inclus in retete savuroase. Importanta este in primul rand calitatea si provenienta pestelui.

Podravka
este unul dintre producatorii de top atat din punct de vedere al calitatii, cat si al ofertei in ceea ce priveste conservele de peste. De la hering sau macrou, pana la sardine si ton, Podravka pune pe mesele romanilor savoarea Mediteranei, inlesnind accesul la calitate premium si savoare de 5 stele.

Locuitorii insulelor exotice, cap de lista la consum
In Uniunea Europeana, consumul mediu anual de peste este de 20 kg/cap locuitor, dar acesta variaza foarte mult in functie de traditie. Daca in Ungaria se mananca in medie 2-3 kg, in Portugalia sau Spania media este de 50 – 60 kg/cap locuitor anual. La nivel mondial, mari consumatori de peste sunt japonezii, cu peste 90 kg, dar in fruntea topului sunt locuitorii insulelor Maldive, pestele fiind principala sursa de hrana a acestora. Ei consuma aproximativ 140 kg. In clasament ii urmeaza islandezii, mari iubitori cand vine vorba de hering, cu o traditie in consumul de peste, legume si apa. In imediata apropiere se afla insulele Feroe, care completeaza top 3 tari consumatoare de peste. Locuitorii insulelor consuma aproximativ 88 kg peste/cap locuitor anual, ei incluzand si carnea de balena in meniul lor. Tarile nordice, Grecia si Italia se afla si ele printre tarile care prefera pestele in dieta zilnica.
Cand vine vorba de exclusivitati care ajung pe mesele oamenilor, in Groenlanda se consuma carne de balena si de rechin, sebasta sau lumpfish, in timp ce japonezii sunt vestiti pentru sushi-ul pregatit cu carne de somon si orez invelit in alge de mare.

Cele mai apreciate specii
Cele mai apreciate specii de peste de catre romani sunt tonul, macroul, heringul, sprotul si codul, dintre speciile marine. Dintre speciile de apa dulce, pastravul, crapul si salaul sunt cele care se regasesc mai des pe mesele locuitorilor tarii noastre. Tot romanii prefera salata de icre, pestele marinat sau afumat si sunt interesati de peste viu sau prelucrat in diverse forme, cum sunt fileurile, rondelele, trunchiul.
Conservat sau nu, pestele e necesar in alimentatie pentru continutul considerabil de aminoacizi, grasimi nesaturare si pentru carnea sanatoasa si hranitoare, de aceea nu e bine sa ne abatem de la recomandarile nutritionistilor si sa il includem de cel putin doua ori in cadrul meselor dintr-o saptamana.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply