|

Gatesc cu VEGETA(1): bors cu verdeturi savuros …imbogatit cu surprize culinare! In cautarea GUSTULUI de altadata

BUCATARESCU lanseaza azi, in colaborare cu VEGETA, un nou serial gastronomic in cautarea gustului de altadata.
…Toata copilaria mea, mama si bunica dadeau gust supelor si ciorbelor folosind 1-2 lingurite dintr-un amestec de condimente care mi se parea de-a dreptul un praf magic. Pe atunci, tatal meu facea rost cu greu de acest mix fermecat si aducea acasa plicurile cu Vegeta ca pe veritabile trofee! Astazi, le gasim cu usurinta in comert, insa, adesea, ne lipseste timpul necesar pentru a desavarsi in bucatarie ore intregi un bors savuros. A ramas, totusi, nostalgia gustului minunat si al aromelor pe care le presupunea o farfurie cu ciorba buna.
De aceea, m-am hotarat sa “reinventez” acel gust deosebit si, folosind o gama variata de produse Vegeta (la care, cu trei-patru decenii in urma nici nu indrazneam sa visez!), sa gatesc tot felul de borsuri, supe si ciorbe in stil Bucatarescu, rezervandu-mi dreptul ca, de fiecare data, sa introduc si cateva elemente noi, apte sa surprinda un pic. Gospodinele indraznete ma vor intelege! Sa ne jucam putin – fusion! – fara a complica prea mult situatia.
Astazi, bunaoara, plec de la doua plicuri de Vegeta. Baza preparatului meu o va constitui Vegeta Bors cu Verdeturi. Dintr-un plic de 70 gr as putea face o oala enorma de 7 litri dar eu nu vreau sa pregatesc decat 3 portii pentru familia mea, asadar folosesc o lingura de 9-10 gr ca sa obtin 1 litru de bors, adaugand-o spre sfarsitul prepararii si lasand 2-3 minute sa fiarba. Cum se zice, sa mai dea intr-un clocot! Vreau, insa, sa obtin, in acelasi regim de timp – mai pe repede inainte! – un complex de arome si mai elaborat. Asa ca recurg la elementul cu care nu dau niciodata gres, Vegeta Gust de Gaina, practic un adaos universal pentru mancaruri. (Imbogateste aromatic si fripturile sau tocanitele, dar nu numai! Eu voi presara un pic si peste buchetelele de broccoli de la felul doi.) In consecinta, pun si trei lingurite de cate 2-3 gr din acest adaos, in care se regasesc deshidratate bucatele de morcov, pastarnac, telina, ceapa, usturoi si frunze de patrunjel verde.
Avem, acum in oala, un veritabil complex de gusturi si arome! Nu ma opresc, totusi, aici si incep sa improvizez intr-un soi de fusion ad-hoc. Mai vin cu 3 ingrediente, care vor profita de generozitatea fondului borsului meu: o mana de paste de orez, 3 oua de prepelita fierte separat si 2-3 picaturi – nu mai mult! – de sos de soia dulce-sarat!
Wow, ce bors original mi-a iesit! Multumesc, Vegeta pentru inspiratie! Si spre inedita calatorie spre Asia, fara bilet de avion si taxa de aeroport!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply