|

RETETE savuroase cu SPROT

Ce stim despre sprot?

Sprotul (Sprattus sprattus) este un peste de talie mica, avand o lungime de 8-16 cm, care traieste in apele marine. Acesta se organizeaza in grupuri numeroase si poate fi gasit in apele Oceanului Atlantic, Marii Mediterane, Marii Adriatice si Marii Negre, dar poate inota si in apele neozeelandeze sau australiene. Corpul sau este alungit si comprimat lateral, la fel cum este si capul, iar la exterior este acoperit cu solzi marisori si caduci. Este de culoare verde-albastrui pe spate si argintiu pe lateral. Se hraneste cu crustacee planctonice, este vanat la randul sau de cod si depune icre in timpul primaverii si al verii sau pe tot parcursul anului in apropierea coastei. Pe litoralului romanesc al Marii Negre traieste subspecia Sprattus sprattus phalericus.

Cum e mai bun sprotul?
Sprotul se consuma proaspat, afumat sau se prepara prajit in ulei, dar il poti gasi gata pregatit in conservele Podravka. Eva sprot afumat in ulei vegetal este, poate, una dintre cele mai delicioase forme in care poate fi conservat acest peste foarte bogat in acizi grasi polinesaturati ce ajuta in prevenirea bolilor mentale, neuronale si cardiovasculare.
Prin ce fel de farfurii umbla sprotul?
Daca doresti sa pregatesti o salata buna de sprot afumat, ai nevoie de 250 g de Eva sprot afumat in ulei vegetal, 2 cepe rosii, 2 oua, 100 g masline, 2 linguri de ulei, o lamaie, sare si piper dupa gust. Pregatirea acesteia este foarte simpla, totul sfarsindu-se intr-o salata delicioasa cand nici macar nu a inceput bine. Pentru inceput, e nevoie sa maruntesti sprotul din conserva si sa-i gasesti menirea intr-un castron adanc in care vei adauga ceapa taiata rondele, maslinele si ouale fierte taiate cubulete. Pentru a lega toate aceste ingrediente, se adauga ulei, lamaie, sare si piper, cat sa se amestece toate miresmele. Aceasta salata se serveste ca aperitiv si este excelenta cu paine neagra cu seminte.
Daca ai in plan un pranz mai elegant si mai elaborat, poti potrivi o tava de cartofi cu sprot si smantana la cuptor pentru ca momentele servirii mesei sa depaseasca incantarea. Ingredientele care vor face ca reteta aceasta sa nu dea gres nicicum sunt 1.2 kg cartofi, 500 g ceapa, 400 g Eva sprot afumat in ulei vegetal, 600 ml smantana, 4 linguri unt, 5 linguri pesmet, sare si piper. Pentru inceput, dupa ce toate ingredientele au fost pregatite pentru asalt, se curata cartofii si se taie felii, fasii sau se dau pe o razatoare cu ochiuri mari. Ceapa va trece si ea prin acelasi tratament de curatare si feliere foarte fina, dupa care va fi prajita in unt, dar fara a-si schimba culoarea. Totul se prepara intr-un vas termorezistent pe care va trebui sa il ungi cu unt, sa asezi in el un prim strat de cartofi peste care se toarna jumatate din cantitatea de ceapa si de sprot. Se condimenteaza, dupa care se repeta aceiasi pasi, finalizand cu un ultim invelis de cartofi. Totul va fi imbracat in smantana si, mai apoi, in pesmet, iar din loc in loc vei fi nevoit sa infigi cubulete de unt pentru ca totul sa se topeasca si contopeasca intr-o nebunie de arome. E nevoie doar de putina imaginatie sa iti dai seama ca nu vei putea rezista tentatiei de a incerca aceasta reteta usor de realizat, dar de o savoare ce depaseste capacitatea oricarei papile gustative. Nu mai ai de asteptat decat 50 de minute care pot fi o tortura in fata preparatului care se va rumeni la cuptor, dar o tortura care va exalta orice nas care va trece prin apropiere. Cartofii vor fi serviti calzi, alaturi de un vin bun.
Poate ca nu stiai, dar din sprot se poate face o tocanita de te lingi pe degete. Pentru aceasta, vei toca marunt 2 cepe, un morcov rondele, vei decoji si pisa 2 rosii. Incinge uleiul intr-o cratita mai promitatoare, dupa care rumeneste ceapa pana prinde culoarea soarelui, moment in care e timpul sa adaugi morcovul, 5 cesti de apa si una de vin alb. Se fierb bine legumele si se mai completeaza cu apa daca este nevoie, dupa care se adauga o jumatate de kilogram de sprot, sosul de rosii si o lingurita de sos de chilli. Se mai fierbe putin, pana cand pestele e numai bun si fraged, se adauga sarea si piperul cele de toate zilele si tocanita e gata. O poti servi calda, garnisita cu patrunjel proaspat si voie buna.

Mesele sunt momente de liniste pe care vei dori sa le traiesti asa cum se cuvine si pe care le vei aprecia cu atat mai mult cu cat vei pregati chiar tu feluri de mancare usoare si hranitoare. Pestele va fi mereu la indemana si usor de preparat, asa ca nu refuza ajutorul conservelor de sprot de la Podravka. Vei spune „Sarut mana pentru masa!” din momentul in care vei deschide conserva.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply