|

Ce poţi încropi din preparate pe care credeai că nu le mai mănâncă nimeni?

Ce ar fi Italia fără pizza şi Marea Britanie fără Cottage Pie sau Sheperd’s Pie? Şi când te gândeşti că aceste preparate, ale căror rețete originale aparțin țăranilor săraci ai vremurilor îndepărtate, erau făcute din resturi de mâncare de la alte mese, păstrate şi valorificate! Aceste preparate au asigurat un bun renume țărilor de baştină, călătorind în restaurantele din întreaga lume.
Din maioneza rămasă, un peşte tartinabil delicios
Cu siguranță au fost cazuri în care nu s-au consumat toate preparatele de la prânz sau la cină, mai ales de sărbători. Însă, cu puțină inventivitate, poți crea noi delicii culinare în timp ce economisești și bani. Dacă ai rămas cu maioneză de la salata boeuf, poţi face o delicioasă pastă de peşte. Pentru aceasta, ai nevoie de conţinutul unei conserve Eva sardine în ulei vegetal cu lămâie scurs de ulei şi pasat, amestecat cu maioneza rămasă, coriandru şi o lingură suc de lămâie. Pasta cu sardine Eva în ulei se condimentează cu sare şi piper şi se serveşte în jumătăţi de avocado frecate cu lămâie, alături de felii de pâine prăjită şi frunze de salată. O gustare sănătoasă, simplă şi uşor de făcut.
Invenții cu rămășite de cozonac
Cozonacii – ce buni sunt ei calzi, aromaţi, iar mirosul lor se resimte în întreaga casă! Dar ce faci când au trecut câteva zile, aceștia s-au uscat şi nu mai este nimeni atras de ei? Ei bine, este cazul să pregătești ceva, tot dulce, din aceştia. Bombiţele sunt niște bomboane nepretenţioase de fel, dar foarte îndrăgite. Din cozonacul trist rămas pe margine de la sărbători, poţi face pesmetul care va reprezenta baza bomboanelor moi şi aromate. Dintr-o cană de apă şi 4 linguri de zahăr se face un sirop care se lasă la fiert până dă în clocot. După ce se răceşte, siropul se amestecă cu pesmetul până la omogenizare. 150 grame de unt se freacă spumă separat, adăugând ulterior 3 linguri de cacao, 150 grame de nucă măcinată şi o linguriţă esenţă de rom. Ambele compoziţii obţinute se amestecă şi se lasă la frigider pentru ca aromele să se întâlnească, iar aluatul să se întărească. Se modelează bombiţele din acest amestc, după care se trec prin nucă de cocos sau cacao, după gustul şi plăcerea fiecăruia.
Nu arunca, refoloseşte!
Cel mai uşor pot fi refolosite bucățile de carne gătită. Feliile subţiri de friptură sunt ideale pentru sandvişuri, omlete, sosuri pentru paste, supe şi chiar pilafuri. De exemplu, dacă au rămas chiftele şi mai nimeni nu le mai găseşte rostul reci, le poţi marina sau adăuga în sosuri, fărâmiţate, pentru a le îngroşa. Mezelurile sunt bune pentru omlete, risotto, paste şi pizza. Din fâşii de carne crudă poţi face hamburgeri chiftele, tochituri și supe.
Albuşurile rămase pot fi transformate în bezele pentru copiii pofticioşi sau pentru ornamente fanteziste ale torturilor cu mere. Gălbenuşurile, în schimb, pot deveni clătite, brioşe sau pot fi adăugate în supe şi sosuri, având rol de îngroşare. Dacă sunt deja fierte, feliază ouăle şi foloseşte-le în tot felul de salate, adăugând porţia de energie necesară alături de vitaminele legumelor.
Dacă ţi-a rămas piure şi e clar că acesta nu mai are ce căuta drept garnitură rece lângă o friptură caldă, îl poţi transforma într-o supă cremă. Având o bază de supă pe care o poţi obţine tot din legumele rămase, amestecă piureul cu aceasta şi adaugă piper şi sare. Vei obţine o supă numai bună pentru cină. Şi pentru că tot a venit vorba de legume, iată cum poţi refolosi ceea ce ţi-a rămas de la alte preparate: bucățelele de ceapă, ardei, dovlecei, vinete, sunt ideale pentru tocană, zacuscă, pisto sau ratatouille. Roşiile, ceapa şi ardeii, dar şi alte legume, se pot folosi pentru o salată. Alte legume crude, inclusiv păstăile, le poti pregăti trase la tigaie la foc iute.
Nici laptele vechi nu rămâne pe tuşă. Acesta e numai bun pentru făcut iaurt, caş dulce sau mozzarella. Iaurtul se poate strecura pentru a obţine brânză dulce. Iar bucățile de brânză, ei bine, acestea sunt minunate pentru tartine, bulete de caşcaval care se întind şi-ţi fac poftă numai când le priveşti, pizza şi paste.
Dincolo de a fi inventiv în bucătărie, prin refolosirea unor preparate, ești mai grijuliu cu mediul și dai dovadă de prietenie şi respect faţă de oamenii săraci.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply