|

Meniuri festive …propuse de BOGDAN ULMU

Multă lume mă-ntreabă, draci bulimici, ce aş găti eu de Sărbători, dacă aş avea oaspeţi. Oaspeţi, aţi priceput, n-am (fiind eu ursuz tare & lipsit de haz!), dar de gătit ceva simplu, rapid şi (nu neapărat) ieftin, ştiu să gătesc.

Dar ce rost are să găteşti – pierzînd timp cu aprovizionarea, preparatul, spălatul vaselor etc. – cînd mai simplu e să oferi, de Crăciun, ori de Revelion, lucruri minunate, gata preparate, la care tu contribui numai cu …IDEEA, aranjatul şi fasonatul?!

Ergo, iată o variantă de meniu festiv, marca… Mandea :

-         antreuri : „porcării” (caltaboş, tobă, şorici, jumări, costiţă, rinichi sau ficat, în sînge – de cumpărat din orice super-market) ; cine a tăiat porcul, n-are decît să le ia direct de la godac…; pentru ăi care nu suportă purcelul, ori nu-l au prin preajmă, propun altceva :  caşcaval gras de oaie, din ăl gălbejit, vag-brumat, de se topeşte-n gură (cu gură & cu mură, cu tot!) ; ouă de prepeliţă, moi, cu muştar (din ăl cu boabe!) şi curry ; prosciuto roz/vineţiu, cu şoric fraged, cu o ţîră de boia  şi ceapă roşie, dulce, strivită-n şervet de in, cu pumnul ; pastramă de ied trandafirie şi amirositoare ; brînză iute ţinută în coşuleţ de brad, mirosind a cetină ; ghiudem sau babic, uşor pîrpălit în tigaie ; cui nu-i place ghiudemul, n-are decît să apeleze la nişte bombiţe din celea de Manciuria, ori la nişte şproţi afumaţi arămii, pigmentaţi cu piper alb şi ceapă roşie, tocată foarte fin ; toate, înecate-ntr-o ţuică uşor tulbure, adiind deasupra păharului un iz de sîmbure de prună şi de piersică…ori într-un whisky and the rocks…of! ;

continuăm cu primul fel de bază : niscai picioruşe porcine scoase-n piftii gelatinoase ; apoi sarmale mixte (porc, vacă, oaie, pasăre, vînat, de post) cu varză bine muiată-n hrean, şi înroşită cu sfeclă; muşchiuleţ de purcel afumat,

-         usturoiat, scos din borcanul cu untură ; cîrnăciori subţiri de Pleşcoi, ori cîrnaţi virşli din Hunedoara (Brad), ăi de se fierb 10 minute şi se mănîncă 10 bucăţi ; o mămăliguţă aburindă, nici moale nici ţapănă, uleioasă şi fiartă-n zer; murături asortate, din cele lucioase, din care să nu lipsească conopida sau gutuia , gogoşarul mieros şi gogoneaua stacojie, toate împroşcînd senzual palatinul ; şi vin – mult, alb, sec, rece, scos de abstinenţi din pivniţe mănăstireşti, cu un deceniu în urmă…;

-         ar urma, pentru cine nu s-a săturat, zic eu, alt fel de bază : ciorbiţă de burtă, costiţe sfîrîinde (scăricică) , chifteluţe în susan, mici cît degetarul, mormane de cartofi prăjiţi – usturoiaţi şi caşcavalizaţi – salată de varză murată (inimă!), cu boia şi oloi,  stropite toate cu vinuri vîrtuoase, negre, tari ;

-         şi dacă tot nu vă săturaraţi, fraţi mîncăi, io zic să v-aruncaţi pe uger de vită fiert în lăptic, pipote zemoase de găină, copănele de curcă tînără – neajunsă de curcan, momiţe de cocoşel, un somn topit pe grătar, o duzină de raci roşii, saramuri de burţi de crap, scoici în sos de muştar, şalău bonne-femme, movile de icre bine frecate, caviar frapat în multă gheaţă…

-         iar la final, un coniac Jidvei , trabuce, cafea, îngheţată asortată, fistic.

Ergo : la mulţi (b)ani! Pofta vine şi citind, nu doar hăpăind!…

 

Preluare din volumul de “atitudini, amintiri si voluptati culinare” intitulat NU TRAIM CA SA MANCAM!?…semnat de BOGDAN ULMU,  om de teatru, profesor universitar si gastronom impatimit. www.bogdanulmu.eu

Citeste si:

Tags: ,

Leave a Reply