|

Sfaturi pentru un GRATAR reusit pe timp de IARNA

Cine spune ca doar vara este vreme de gratar cu prietenii? Cu toata abundenta aceasta de carne proaspata, de condimente care se ivesc de prin rafturile magazinelor, ar fi cazul sa nu lasi aptitudinile tale sa hiberneze tocmai acum.

Vegeta Grill -condimente pentru carne la gratar, o poveste fabuloasa si suculenta
Si daca nu ai iesit in frig cu prietenii in seara de Revelion, incalzindu-te cu putina tuica fiarta sau vin fiert si strunind carbunii pentru o carne fripta, nu e timpul pierdut. Mai sunt motive de sarbatoare si prietenii sunt tot acolo. Carnea se prepara simplu. Orice te-ai gandit tu ca ar sfarai bine pe gratar, de la costite si cotlete de porc sau berbecut la muchiulet de porc, copanele sau ciocanele de pui, carnati, toate acestea se prepara cel mai repede cu Vegeta Grill condimente pentru carne la gratar. Bucatile de carne uscate cu un servetel inainte pentru a se patrunde de gustul ingredientelor, se presara cu Vegeta grill condimente pentru carne la gratar, iar totul se va transforma intr-o poveste fabuloasa si suculenta. Trebuie doar ca lemnele sa le pui din vreme pentru a avea jar sau carbunii sa fie bine aprinsi, iar carnea va prinde gust, cand pe-o parte, cand pe cealalta.

De lemn sau de carbuni?
Daca deja problema hainelor groase e rezolvata pentru ca e iarna si nu-ti poti permite sa te joci cu focul, mai e una de revolvat: totusi, cum e mai bine sa fie focul? Gustul preparatelor facute la gratar este diferit in functie de alegerea facuta in privinta lemnelor sau a carbunilor. Temperatura degajata de carbuni este mai mare decat cea a lemnelor, de aceea acestia sunt indicati pentru carne, in timp ce pentru legume si fructe poti folosi lemnele. Lemnul de fag si cel de stejar, datorita duritatii, sunt si ei foarte buni pentru carne. Lemnul de brad, in schimb, arde repede, dar are o aroma nemaipomenita. Se pare ca cel mai indicat este sa faci o combinatie din cele doua: pune lemne suficiente, iar cand se ard, adauga carbuni pe margine!
Cel mai sanatos gratar se face folosind grill-ul electric, dar nu si cel mai aromat. Indiferent de varianta aleasa, insa, este bine ca acesta sa fie pregatit cu o ora si jumatate inainte de a pune carnea pe el. In momentul in care s-au stins flacarile si jarul este acoperit cu un strat subtire de cenusa alba, este timpul sa asezi carnea la fript.

Ce fac bucatarii pentru un gratar demn de mesele nobililor?
Carnea fara mirodenii e ca seara cu prietenii fara un pahar de voie buna. Acesta e primul lucru pe care trebuie sa-l stii inainte de a scoate fiarele la inaintare, spun bucatarii cei mai priceputi. Pentru ca o carne sa fie bine pregatita, este de preferat ca aceasta sa fie lasata sa se scalde intr-un bait timp de aproximativ 24 de ore, inainte de a aprinde focul. Pentru a scoate din carnea de porc cele mai apetisante arome, este nevoie de un bait destul de elaborat pe baza de cimbru, usturoi, sare, piper, dar pentru a duce povestea intr-un punct culminant, poti adauga oricare dintre ingredientele: boia iute, rozmarin uscat, frunze de dafin si cateva fire de menta proaspata. Se continua cu o lingura de otet balsamic sau sucul unei lamai, cateva linguri de ulei si un pahar de vin rosu. Carnea de pui are nevoie de un tratament mult mai bland pe baza de sare, piper, apa si ulei, 2-3 catei de usturoi striviti, o lingura de suc de lamaie si vin alb. Pentru cei carora le plac experientele asiatice, pot adauga si sos de soia.

Micile detalii care amplifica gusturile
Carnea fiind pregatita si patrunsa cu toate gusturile Pamantului, nu-ti ramane decat sa ungi gratarul cu o bucata de slanina, piele de pui sau cu un burete inmuiat in ulei. Pentru un gust diferit, poti unge grillul si cu putina ceapa. De acum, poti aseza carnea pe gratar si incinge spiritul bucuriei cu putin vin sau tuica fiarta. Intoarce carnea de porc la 4 minute, iar dupa ce este rumenita la suprafata, mut-o in zona mai rece a gratarului pentru a se patrunde. In 20 de minute, ceafa de porc ar trebui sa fie bine facuta astfel incat sa poti rupe o bucatica de pofta. Carnea de pui se face putin mai repede, dar ea trebuie sa fie asezata inca de la inceput la foc domol. Imediat ce carnea este patrunsa bine, pune-o intr-un vas pe care sa-l poti acoperi. Cat timp va sta acolo, 5-10 minute, ea se va transforma intr-un preparat suculent, aromat si fraged.
Daca meniul include si frigarui, combinatia cea mai reusita este cea de legume cu carne, insirate pe bete metalice. Daca, totusi, vei folosi bete din lemn, atunci va trebui sa le inmoi inainte in apa rece. Poti folosi carne de pui, ardei, ceapa, rosii cherry, bucati de vanata, dovlecel si orice altceva iti mai trece prin minte si iti place. Separat, se pot pregati cartofi in folii metalice, pe care sa-i coci direct in jar. Tot in aceste folii, poti coace si alte legume sau rosiile pentru mujdei. Micul secret al acestora este usturoiul care se strecoara intreg, cu tot cu coaja, in interiorul foliei. Dupa ce se coc, se cresteaza si se adauga unt. Papilele gustative vor aplauda la contopirea cu moliciunea si simplitatea acestui preparat.

Bineinteles ca nici micilor nu le sta rau pe un gratar in plina iarna. Acestia se pun pe gratar la final, impreuna cu frigaruile, dar inainte de legume. Si ce placere sa intinzi un mic aburind, abia facut, in mustar si sa-l mananci pe loc. Adevarate seri cu prietenii, ce mai conteaza putin frig! Dar nu uita de carnati, tocmai cand acestia se gasesc din plin! Important este ca acestia sa nu fie intepati pentru ca sucul sa nu iasa din ei. Si nici nu au nevoie de pregatiri prealabile: ei contin deja toate mirodeniile pentru ca gustul lor sa fie unul desavarsit atunci cand vor fi patrunsi de caldura gratarului.

Oricum, iarna e important sa fii rapid, sa ai totul pregatit inainte de a te apuca de treaba. Cu cat gratarul este gata mai repede, cu atat va fi mai usor de invins frigul de afara. Si nu uita de muraturile de sezon! Ele vor completa perfect gustul carnii si vor usura digestia.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply