|

Obiceiuri alimentare in Postul Paștelui / Retete de BORS

De azi am intrat în postul Paștelui, cel mai important, dar și cel mai aspru dintre toate cele patru posturi de peste an. Pentru aceia dintre noi obișnuiți să păstreze cu sfințenie datinile creștine, urmează o perioadă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Învierii, care ne aduce aminte de cele 40 de zile și 40 de nopți de post, din munte, ale Mântuitorului.
În acest interval, suntem îndemnați să renunțăm complet la carne, ouă, lapte, brânză sau orice alt aliment de proveniență animală, iar mesele noastre trebuie să se bazeze integral pe produse vegetale. De altfel, Postul Mare este o ocazie să ne întoarcem la tradiții și să gătim cât mai sănătos, bucurându-ne de rețetele bunicilor și folosindu-ne de ingrediente naturale. Acum este momentul să ne bucurăm de verdețurile de sezon, cu un conținut nutritiv ridicat, care ne asigură necesarul zilnic de vitamine și minerale. Ciorbele proaspete de urzici, spanac, ștevie sau lobodă sunt așadar o opțiune perfectă pentru această perioadă. Dacă le adăugăm o linguriță de Vegeta Borș, gustul și aroma vor fi mai intense, iar mâncarea de post va deveni mai savuroasă! (Mai multe retete de bors la care puteti adauga Vegeta Bors de la Podravka gasiti AICI: http://www.bucatarescu.ro/2016/03/7-borsuri-de-mananci-pana-mori-retete-de-weekend-cu-vinuri-halewood/ )
Legumele și fructele de sezon sunt și ele o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți, care ne ajută inclusiv în procesul de detoxifiere. Pentru că nu consumăm carne, ouă sau lapte, ar trebuie să găsim alimente care să le înlocuiască din punct de vedere nutritiv. Fasolea, nucile și alte leguminoase precum mazărea, năutul sau lintea sunt bogate în proteine și ne ajută să trecem mai ușor peste post, fără dezechilibre nutriționale. Acestea pot fi consumate inclusiv în salate, alături de legume proaspete, condimentate cu Vegeta Twist Naturella pentru Salată, pentru plus de aromă și gust.
Totodată, trebuie să avem grijă să ne menținem nivelul energetic. Este indicat să bem ceai verde, cu un efect mai slab, dar mai îndelungat decât cel al cafelei. Pentru că nivelul de proteine este mai mic, nutriționiștii recomandă să ne menținem rezervele de energie prin mese regulate. În afară de cele trei mese principale, putem adăuga mai multe gustări alcătuite din fructe, nuci sau alune.
Postul trupesc nu are, însă, niciun efect dacă nu este însoțit de cel sufletesc, așa că acum este momentul să dăm dovadă de bunătate, iubire, respect și răbdare și să ne reținem de la gânduri necurate sau fapte rele. De asemenea, în această perioadă calendaristică nu se fac nunți.
Postul Mare este marcat și de câteva tradiții străvechi, preluate de la bătrâni și respectate cu sfințenie de cei nostalgici. Încă se mai păstrează obiceiul ca, înainte de Postul Paștelui, toate rufele să fie spălate, iar vasele opărite. În a cincea săptămână de post, când încep Deniile, gospodinele dau startul curățeniei de primăvară. De asemenea, există credința că acum trebuie să ne sfințim locuințele, iar preoții susțin că sfeștania este pentru casă ceea ce este spovedania pentru om.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply