|

Conservele – o inventie care a salvat omenirea!

Inca din perioada oamenilor primitivi acestia au incercat felurite modalitati de conservare si pastrare a hranei. Predecesorii nostri au observat ca pestele sarat si carnea uscata se alterau dupa o mai lunga perioada de pastrare si ca laptele acidifiat se pastreaza mai mult si poate fi consumat.
Conservarea alimentelor a jucat un rol esential in istoria sociala si culturala a umanitatii. Alimentele, conservate in diverse forme, asigurau supravietuirea in perioadele lungi de iarna, de calatorie sau razboi. Astfel, oamenii au incercat mereu sa dezvolte solutii de conservare a hranei.
In secolul 18, Napoleon Bonaparte ingrijorat ca soldatii lui ar putea muri de foame a dat sfoara-n tara ca va rasplati generos ingeniozitatea aceluia ce gaseste o metoda prin care ar putea conserva hrana astfel incat aceasta sa nu se altereze. Initial, Nicholas Appert – unul dintre oamenii regelui – a venit cu ideea conservarii alimentelor in sticla, precum vinul. Au fost necesari aproximativ 15 ani de experimente pana s-a ajuns la concluzia ca, daca alimentele sunt incalzite si asezate intr-un recipient mic, ulterior sigilat ar putea fi pastrate mai mult timp.
In 1813, englezul Peter Durand a inventat mecanismul de sigilare al alimentelor in recipiente mici si rezistente la socuri. In acelasi an, armata britanica a primit primele ratii de hrana in cutii metalice, care proveneau dintr-o noua fabrica de cutii de conserve construita nu demult. Primele cutii erau din tabla foarte groasa, iar pentru deschiderea acestora era nevoie de un… ciocan.
50 de ani mai tarziu, francezul Louis Pasteur a impartasit lumii explicatia: daca alimentele sunt procesate termic, suficient de bine, iar apoi sunt introduse in recipiente rezistente si ulterior sigilate – acestea vor putea fi pastrate mai mult timp. Ulterior, din motive evidente, a fost inventat si desfacatorul de conserve.
Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. Adica ,“formula magica” este aceeasi: procesarea termica si sigilarea alimentelor in recipiente sterile.Diferenta consta in inovatia prezenta a tehnologiei si a modalitatilor de conservare.
Si, pentru ca pestele face parte din grupa de alimente de tip proteine animale care sunt indispensabile unei alimentatii echilibrate – e lesne de inteles de ce industria conservelor de peste este una dintre cele mai prospere inca de la inventia conservelor.
EVA – cel mai recunoscut brand de conserve de peste din Croatia
Desi conservele din peste marca EVA au fost aduse pe piata romaneasca in 2011, compania mama este una dintre cele mai puternice companii din industria mancarii in Europa Centrala si de Est.
Avand in vedere faptul ca prin conservare pestele nu-si pierde din proprietatile sale pe care le are in stare proaspata – conservarea devine superioara calitativ procedeului de inghetare-dezghetare. Pestele congelat din supermarketuri pierde anumite calitati nutritive la decongelare si, trece, astfel, pe locul doi in alegerile romanilor.
Daca mai luam in calcul si faptul ca pestele e un aliat de nadejde in dietele de slabire, deoarece reprezinta o sursa bogata de proteine – cu un aport caloric mic spre mediu si maximum de nutrient -ar trebui sa consumam peste macar de 3 ori pe saptamana.
Heringul, de exemplu este un peste oceanic de foarte buna calitate, plin de elemente nutritive. Dezavantajul este ca nu il gasim in tara noastra altfel decat congelat. Si, pentru ca nu putem sti cu siguranta de cate ori a fost congelat si apoi recongelat inainte de comercializare – e cel mai simplu sa alegi varianta la conserva. Ai garantia faptului ca proteina din peste nu este alterata si ca tot procesul de conservare a fost realizat respectand cele mai inalte standarde de igiena.
Totusi, ca o masura preventiva de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi orice fel de aliment conservat: verifica capacul conservei: daca acesta este bombat, verifica data de expirare a produsului. Nu consuma alimente care provin din conserve deteriorate sau care nu au o data de productie si de expirare lizibile.

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply