|

FamousRoses.eu: PRIMAVARA – anotimpul preferat al gradinii tale! SFATURI PRACTICE

Vine, vine primăvara! Aşa zice cântecul, dar la fel simte şi grădina ta. Odată ce temperaturile încep să crească, întreagă natură se pregăteşte să revină la viaţă. Nu degeaba primăvara este anotimpul asociat cu renaşterea sau – poetic spus – cu o adevărată simfonie a culorilor.
Şi, dacă în majoritatea cazurilor natura nu are nevoie de contribuţia umană pentru a-şi urma cursul firesc, când vorbim despre grădini, acestea au nevoie de ajutorul tău pentru a-şi atinge apogeul înfloririi.
Aşadar, dacă eşti pasionat de grădinărit sau dacă îţi doreşti o grădină cât mai vie şi plină de miresme, ar trebui să ştii câteva trucuri înainte.
Mai întâi ar trebui să îţi faci un plan de acţiune. Analizează atent grădina, planifică-ţi anumite reparaţii sau îmbunătăţiri, dacă este cazul, şi fă-ţi o lista cu plantele din grădină, cele deja existente şi ce anume doreşti să plantezi anul acesta.
Lunile martie şi aprilie sunt cele mai bune pentru lucrări de primăvară. Gândeşte-te la ceea ce vrei să sădesti, dar gândeşte-te încă de pe acum la seminţe pentru flori, gazon sau legumele timpurii pe care vrei să le incluzi în grădina ta. Nu uita să îţi planifici şi administrarea de îngrăşăminte. Ia în calcul îngrăşămintele cele mai bogate în azot, pentru plantele ce înfrumuseţează prin frunze. De asemenea, îngrăşămintele bogate în fosfor şi potasiu ajută plantele să aibă rădăcini puternice şi să înflorească abundent.
Trebuie să sapi atent pământul pentru a-l oxigena iar apoi să pui îngrăşământul la baza plantelor sau copacilor pe care vrei să-i ajuţi să se dezvolte cât mai bine. Foloseşte un fertilizant universal pentru a hrăni trandafirii şi alţi arbori şi arbuşti cu frunze căzătoare. Dacă foloseşti un fertilizant solid granulat fii atent să uzi pământul suficient încât acesta să între în sol.
Trandafirii – piesă de rezistenţă a oricărei grădini
Dacă ai deja trandafiri în grădină, înseamnă că ştii câte ceva despre operaţiunile de grădinărit dedicate trandafirilor primăvară. Dacă ai plantat trandafirii abia toamna trecută, nu te grăbi să-i tunzi, încă nu este nevoie. Trandafirii plantaţi în urmă cu doar câteva luni trebuie lăsaţi să se stabilizeze şi să-şi fortifice ramurile. Nu săpa muşuroiul din jurul trandafirilor, lasă-l să dispară singur.
Totuşi, dacă ai trandafiri plantaţi de mai mult timp, trebuie să ştii că tăierea lor primăvara trebuie să urmărească aerisirea tufei (mai ales în cazul celor care sunt căţărători, dar rămân să crească în tufe) şi mai apoi e nevoie să le asiguri anumite tratamente împotriva făinării.
Şi, dacă tot e cea mai bună perioadă pentru îngrijirea grădinii tale, nu exclude ideea plantării unor noi soiuri.
Un trandafir nou pe care ţi-l recomandăm cu încredere ar fi Rhapsody in Blue de la Kordes. Acesta se încadrează perfect în grupuri, dar poate fi plantat şi solitar, nefiind pretenţios. Florile lui sunt grupate şi au culoarea violet-purpuriu iar centrul alb şi staminele galbene. Datorită coloritului deosebit trandafirul pare albastru în anumite lumini sau dacă este privit de la distanţă. Rhapsody in Blue de la Kordes este plantat mai ales pentru aportul estetic pe care îl adaugă grădinilor şi pentru faptul că reuşeşte să iasă în evidenţă oriunde ar fi plantat.
Îţi recomandăm, înainte de plantarea trandafirului Rhapsody in Blue, să sapi o o groapă cu câţiva centimetri mai adâncă decât lungimea rădăcinii acestuia. Asigura-te că groapa este suficient de largă pentru ca rădăcina să se acomodeze după plantare. Pune câteva pietricele la baza gropii pentru a permite drenarea apei şi amestecă o tabletă de fertilizator cu o parte din pământul care urmează să acopere rădăcina. Pune peste acesta pământul rămas. La suprafaţă, strânge-l în muşuroi, în jurul plantei. Depărtează tulpinile între ele şi pune pământ, astfel încât planta să fie aerisită. Presează-l de două-trei ori, până când groapa se umple complet. Dacă locul pe care l-ai ales este unul ce beneficiază de lumină din belşug, vei vedea rezultatele mai repede decât te aştepţi.
În rest, trandafirul nu este pretenţios şi nu trebuie să-l îngrijeşti diferit de restul plantelor din grădina ta.
Încă un truc de care trebuie să ţii cont atunci când îţi îngrijeşti grădina: dezinfectează cu alcool foarfeca cu care tunzi plantele. În felul acesta eviţi transmiterea de boli sau dăunatoare de la o plantă la alta. Spor la grădinărit şi o primăvară magnifică!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply