|

O MASA BOIEREASCA, in miez de toamna, la Locanta JARISTEA si 12 FOTO savuroase cu preparate de demult

KERA CALITA m-a invitat, ieri, la amiază la o dichisită masă boierească ținută la locanta dumneaei, JARISTEA. Prilejul era lansarea unei cărți despre mâncarea ca personaj încinematografia românească recentă, scrisă de Mircea Valeriu Deaca, evenimentul fiind în organizarea conului George Butunoiu, faimos pentru al său www.restocracy.ro. M-am regăsit la masa întinsă de Jupâneasa Calița împreună cu o serie de gourmet de clasă, între care Maestrul Ion Dichiseanu, marea doamnă Olga Șcerbina, distinsul Cavaler al Vinului Ghenadie Bobeică sau acel bărbat rafinat care este Irinel Columbeanu (căci îl putem bănui de oareșce rafinament pe un om care a cultivat în preajma sa atâtea femei frumoase…).
Menu-ul a fost la înălțimea companionilor mei, reflectând priceperea gastronomică a desăvârșitei Calița. Cu memoria afectivă încă bântuită de aromele acestei cinstite mese boierești, nu vreau decât să va enumăr câteva dintre preparatele incredibil de savuroase degustate cu această simandicoasă ocaziune: roast-beef pe pat de salată a la russe, salată de pui de galină cu țelină și miez de nucă verde, piftie din creste de cocoș, jumări de păstrugă, sărmăluțe ca la Stambul – „dolma” (cu carne de vită, orez indian și stafide), berbecuț de Tismana răsucit la proțap, la foc molcom de lemn de fag și de cireș vreme de șase ore, până ce piesa întreagă se va fi pătruns cum se cuvine, dovleac și gutui coapte, plăcintă pișcătoare (…cu piper!) și asortiment de „langues de chat” și alte confeturi pregătite după rețeptele de acum un veac ale lui Emil Frederic…
Curat masă boierească!!!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply