|

PARJOALE BUCOVINENE in stil Cilibi Moise facute la JARISTEA

Cum se făceau pârjoalele bucovinene acum 150 de ani aflăm de la KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea: „Astăzi, cu pioasă amintire se aduce în faţa domniilor voastre numele lui Cilibi Moise, ce îşi avea taraba pe Podul Calicilor, lângă Tribunalul cel Mare, în faţa bisericii Bălaşei.

Fără mirare, iubea un fel de mâncare numit pârjoalele bucovinene, feliu de saţiu care cerea timp de lucru şi grijă fără greş. Din Piaţa Bibescu, vis-a-vis de Tribunalul Mare cumpăra 1 kg de carne de porc împănată, adecă fleică, 1 kg de pulpă de vită, 8 ouă, 4 cepe albe nevătămate, o căpăţână de usturoi vânjoasă, 3 legături de mărar, 3 legături de pătrunjel, 400 ml ulei de floarea soarelui, 300 grame pesmet, o jumătate pâine albă şi 300 ml lapte .

Dar cazul cel mai interesant, era atunci când le pregătea tocând încet carnea, ceapa şi usturoiul amestecându-le agale cu sarea şi piperul. Pătrunjelul şi mărarul fărâmiţate…”
Citiți REȚETA COMPLETĂ aici: pârjoale bucovinene ca la 1880

Mai multe REȚETE de la KERA CALIȚA în cartea BUCĂTĂRIA BALKANIEI disponibilă AICI

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply