|

RULOU de COCOS ca pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALITA

O rețetă de pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALIȚA la Locanta Jariștea după aproape patru veacuri: „Marea postelnicească, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Şerban, soţia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, rămasă văduvă, s-a retras la moşia baştinei sale – Mărginenii. Aici din plictis sau poate în amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina, s-a apucat să scrie un catastif de reţepturi şi chiar să le încerce tractând din când în când boierii şi boieroaicele de primprejur.

Când poruncea slugilor să gătească ruloul de cocoş, începea să împartă cocoşul întreg, dolofan, împănat de grăsimea galbenă lucitoare: pieptul într-o parte, pulpele în cealaltă, măruntaiele în oala de supă . Cu îndemânare, scoteau toate oscioarele; pieptul îl tocau la satâr şi-l mărunţeau amestecându-l cu sare, piper, 20 grame de maghiran, 20 grame de tătăneasă, 20 grame boia dulce, 30 ml vin alb dulce, trei ouă şi le frământau cu bucurie. Pulpele de cocoş, fără oase, se bateau uşor cu ciocănelul de lemn până se alcătuia o foaie de grosimea unei coji de portocală care se ungea cu untura cocoşului topită din vreme, presărată cu nucă pisată la sticlă şi tocătura pieptului…”
CITIȚI REȚETA COMPLETĂ aici: rulou de cocoș ca la 1670

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply