|

GASCA umpluta cu varza si VARZA cu mere / Idei pentru MASA DE REVELION

 

Gasca umpluta cu  varza

Pentru masa de Revelion anul acesta m-am gindit sa nu mai fac friptura de porc ci gisca. Si nu orice gisca ci una umpluta cu … varza.

Ca garnitura voi servi piure si … varza. Pentru ca umplutura e usor dulceaga m-am gindit ca ar merge foarte bine cu varza cu mere; o reteta pe care am mincat-o la o nunta, intr-un restaurant frantuzesc. Este incredibil ce gust bun are varza, subliniata pe ici pe colo de dulcele acrisor al merelor.

 

Gisca umpluta

Ingrediente

1  gisca de vreo 5-6 kg (dezghetata daca ati cumparat-o congelata)

2   cepe tocate pestisori

1 varza tocata

2  mere taiate feliute

3  linguri de ghimbir (proaspat ras sau praf)

1 virf de cutit de scortisoara

2 cuisoare

1 frunza de dafin

5 linguri de miere

300 ml apa

Preparare:

Incalziti cuptorul la foc mediu. Spalati bine gisca si stergeti-o cu servet de hirtie. Taiati excesul de grasime pe care il topiti intr-o cratita. Prajiti ceapa. Cind se inmoaie adaugati varza  si putina apa. Acoperiti si fierbeti la foc mic, amestecind din cind in cind, sa nu se lipeasca. Cind s-a inmuiat varza Adaugati merele, ghimbirul, scortisoara, cuisoarele si dafinul. Amestecati 2 linguri de miere in varza, lasati pe foc inca 2 minute apoi dati deoparte.

Asezati gisca in tava cu pieptul in sus. Sarati-o si piperati-o bine. Puneti umplutura de varza inauntru si legati-I picioarele. Turnati apa in jurul gistei si lasati-o la cuptor la foc foarte mic pina se rumeneste cam 4-5 ore, scotind-o din cind in cind afara si turind peste ea sosul din tava, astfel incit sa ramina suculenta.

Se scoate pe un platou si se serveste cu piure sau alta garnitura. Pentru sos se poate amesteca zeama ramasa in tava cu citeva linguri de coniac/sherry/vin alb si servi separat in sosiera. Pentru cei care doresc sosul se poate ingrosa putin cu o lingura de faina. Eu evit faina cit pot.

Varza cu mere

Ingrediente

1 varza rosie mare (1,5kg)

240 ml vin alb

30 ml zeama de lamiie

½ lingurita zahar

60 ml de ulei de masline

1 ceapa mare toccata pestisori

2 mere verzi, acrisoare, rase

Sare si piper dupa gust

Preparare

Tocati varza marunt apoi amestecati-o intr-un lighean cu vinul, zeama de lamii si zaharul. Intr-o cratita prajiti ceapa in ulei pina se inmoaie. Adaugati varza si zeama lasata si amestecati pe foc potrivit pina cind varza isi reduce din volum. Acoperiti si reduceti focul. Lasati sa coaca timp de 20 minute, amestecind din cind in cind sa nu se lipeasca. Adaugati merele si amestecati. Dregeti de sare si piper, mai lasati 10 minute pe foc aboi stingeti focul si serviti.

ADRIANA GURAU este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply