|

CIORBA de post din FASOLE alba uscata facuta de KERA CALITA, ca pe vremea PASEI din Rusciuc

Otomani sau ghiauri, cu toții iubeau fasolea și o foloseau în felurite mâncăruri simple dar nemaipomenit de gustoase, după cum ne asigură dumneaei, KERA CALITA de la Locanta JARIȘTEA: „Într-o frumoasă dimineață, Măritul Pașă de Rusciuc avut-a o idee ingenioasă. Luminata împărăție europeană să-și găzduiască toți dovediții calpurani și pezevenghi (hoți și tâlhari) și să-i întemnițeze beiul lor necredincios la ei acasă.

Pașa de Rusciuc, dă chiar și o sută de pungi de țechini cu zimții buni să-și facă temniță de zid (pușcărie) pe malul lor, lângă mamele ce i-a născut.

Să-i hrănească cu ciorbă de post din fasole albă uscată, și mai dă povețe Pașaua despre rețetă, să ajungă pentru un grup de 12 inși.

Doze: 1,3 kg fasole albă uscată; 2-3 morcovi frumoși; 3 cepe mari nevătămate; 3 ardei grași voinici cu cotor cu tot, un cartof ales mare; despicați să-și i-a gustul; o legătură de tarhon cu tulpine și frunze; o legătură leuștean, o lingură de sare și piper negru;

De cu seara fasolea se pune la înmuiat într-un căzănel, a doua zi se aruncă apa fără păreri de rău, se pune la fiert cu apă proaspătă rece și…”
CITIȚI REȚETA COMPLETĂ aici: CIORBA DE FASOLE de demult.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply