|

Adriana Gurau: Anthony Bourdain explica de ce nu i-a placut in Romania

Că America e ţara tuturor posibilităţilor este (încă) de necontestat. In cursul unei seri de neuitat petrecută în compania lui Tony Bourdain, fostul bucătar new yorkez, devenit între timp autor, critic culinar şi realizatorul emisiunii “No Reservation” de pe Travel Channel, şi-a încântat audienţa cu glume, istorii personale, dezvăluiri din spatele camerei de luat vederi şi glume. Fireşte, Tony nu ţine secret că s-a drogat în tinereţe şi nici că, deşi muncea câte 14 ore pe zi, de abia îi ajungeau banii şi avea veşnic datorii, aşa cum nu ţine secret că acum are cel mai bun serviciu posibil: de a călători în jurul lumii, de a mânca şi a bea precum localnicii şi a face  filme despre aceasta indeletnicire.

 Că totul e facut cu mult umor şi talent, uimindu-şi şefii din reţeaua de televiziune, nedîndu-le răgazul să găsească “formula de succes” a emisiunilor lui Tony, asta e alta poveste. De fapt nu există nici o formulă, marturiseşte el. Şefilor însă le plac prototipurile. Când găsesc o formulă de succes, merg numai pe aceea; o uzează la maxim. Ei însă schimbă formatul tot timpul. Fac numai ce le place.

Fireşte, aşa au făcut şi în România, ţară care este în fruntea listei de locuri unde nu s-ar mai intoarce. Şi nu din cauza mâncării – în definitiv a mâncat el puceluş de 3 zile fript pe jar în nu ştiu ce ţară africană – ci din cauza birocraţiei. Tony, pe scenă, mima ca o marionetă, încercînd să explice unei sali arhipline, neputinţa măcelarilor şi a bucătarilor români, pe care voia sa îi filmeze în mediul lor natural, neputînd însă pentru că bucătăriile sau măcelăriile acestora nu erau destul de “fotogenice” şi trebuiseră să fie “transplantaţi”  în locuri nefamiliare, în care se simţeau străini. Gesturile lor erau forţate, la fel ca şi ale copiilor care fusesera “îmbrăcaţi” în costume naţionale şi aşteptau semnalul “acum dansaţi!”

Tony e neconvenţional, simţindu-se în largul sau atât în restaurante de fiţe pariziene cât şi în bordeiele din Caraibe, cu acoperiş de tablă, unde câinii se gudură pe sub masă, la radio cântă Bob Marley, iar el gustă cel mai delicious pui pe care l-a mâncat vreodată. De fapt, spune el, asta e definiţia unei mese perfecte, preferînd-o rigorilor unei mese civilizate. Cu toate acestea, mărturiseşte, daca ar fi să aleagă cea mai buna gastronomie din lume, inima lui se îndreaptă către Spania, urmata îndeaproape de … Vietnam.

Am crezut că poate e o glumă  (Tony glumeşte în timpul showului  pe teme cele mai diverse, de la necredinţa lui în Dumnezeu până la membrii echipei, pe care îi pune din când în când în faţa camerei de luat vederi , în situaţii mai mult sau mai puţin hilare), însă a revenit asupra Vietnamului de câteva ori, subliniind cât de bună e mâncarea şi cât de calzi şi primitori sunt oamenii.  Mărturisesc  cu ruşine că de când sunt în America nu am fost decât o singură data la un restaurant vietnamez şi nu posed o carte de bucate vietnameze, însă o sa rectific aceste lipsuri.

Fireşte nici ruşii nu au rămas nepomeniţi, Tony specificind ca îi e foarte greu să se duca acolo pentru că nu poate ţine pasul cu băutura: 2 votci de dimineaţă, 5 la prânz  şi vreo 15 la cină. Iar cu ruşii, băutul e … personal:  închini pentru un lucru sau altul, iar Tony nu e omul care să ofenseze gazda. În materie de bauturi, a mărturisit că berea favorita e Guiness, numai în Dublin, iar cocteilul preferat e Negroni, ceea ce i se pare bizar, având în vedere că licorile care îl alcătuiesc, nu iî plac, băute singure, însă combinate sunt dumnezeieşti.

 Columbia e o altă ţară unde s-a simţit bine ş a căreii bucatarie este prea puţin cunoscută. Cât despre India, e singurul loc unde poate fi vegetarian pentru o săptămână, fără să simtă lipsa cărnii. Tony e un carnivor pasionat şi tocmai din acesta cauză a criticat  “clovnul, colonelul şi regele” (aluzie la McDonalds, KFC şi Burger King) care oferă produse nepotrivite pentru copii. Fireşte, vorbea în calitate de tată, oferind părinţilor din audienţă sugestii cum să ofere copiilor ficat şi broccoli în ambalaje de “happy meal”, garantînd că cei mici le vor mânca cu plăcere.

 Raspunzînd întrebărilor din audienţă, unele puse de tineri bucătari, sau aspiranţi în ale bucătăriei (“E prea târziu să devii bucatar la 35 ani? Eşti bunic?”) sau pur şi simplu unor declaraţii de dragoste (“Tony, am tot respectul pentru soţia ta, dar TE IUBESC”) interlocutorul nostru şi-a încheiat showul raspunzînd – fireşte foarte surprinzător – unei  întrebări şocante: “Dacă ai fi condamnat la moarte, ce ai vrea să mănânci înainte de execuţie?”.

 Iată, zic, o întrebare interesantă. Mă gândeam că poate o specialitate din Spania, ţara lui preferată, ori poate vreo mâncare din delta vietnameză… răspunsul însă m-a uluit… Vreţi să ştiţi ce a răspuns? Ei, chiar vreţi să ştiţi? Bine, voi aţi vrut-o… pâine cu untură  şi sare pe deasupra.

 Iată zic, unde au greşit românii noştri: Tony s-ar fi simţit perfect piata Matache sau la Cocoasatul, în Baneasa.  Sunt sigură că ne-ar fi lăudat pe blogul său.

ADRIANA GURAU este scriitor si corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: ,

12 Responses for “Adriana Gurau: Anthony Bourdain explica de ce nu i-a placut in Romania”

 1. Marius says:

  Super tare material. Felicitari Adriana. Vreau mai multe asemenea materiale. Eu si sotia mea suntem fani Anthony Bourdain. I-am urmarit aproape toate emisiunile pe Travel & Living. Un tip sarmant si plin de umor. Si are un job de invidiat. Ce sa-ti doresti mai mult: sa calatoresti in toata lumea, sa mananci bine, sa cunosti femei frumoase si oameni primitori, sa fi celebru si, culmea, sa mai fi si platit gras pentru asta…
  Nu va suparati – stiti cumva unde se fac angajarile pentru un asemenea job?

 2. Bucatarescu says:

  Marius, daca s-ar face angajari si la noi, as lua-o la fuga imediat, ca sa ajung inaintea ta!

 3. Adriana Parissi says:

  Adevarul e se mentine in forma. Si spre deosebire de alti bucatari/realizatori de emisiuni de pe food sau travel channel care petrec ore buna la sala, a marturisit ca isi pastreaza silueta pentru ca nu maninca dulciuri.

 4. Bucatarescu says:

  …in schimb, mananca toate grasimutele posibile, in diferitele tari ale lumii! Asta da, viata!

 5. tibi says:

  fumator…bautor…chiar libidinos cateodata….dar e in topul meu….

 6. Bucatarescu says:

  Tibi, eu zic ca astea-s defecte de …om normal, nu ceva spectaculos in sine.

 7. tibi says:

  Bucatarescule…defectele astea le am si eu….dar nu-s normal….glumesc!

 8. Cuisinette says:

  Eu am fost mai mult dezamagita pt ca a avut ca ghid un rus.
  Scuzele mele, dar ce stie rusul de locurile si traditiile noastre?

  Am vazut si eu emisiunea la timpul ei… si pot spune ca am fost foarte nedumerita de calitatea ei… numai “atat”? Si m-am umflat in pene unor americani, musai sa vada si ei.
  Noi avem material sa umpli emisiunea timp de o saptamana nu o ora, nici nu ma mira ca si el a fost dezamagit.

 9. Bucatarescu says:

  E acelasi ghid pe care-l mai avusese in Kazahstan sau nu mai stiu eu unde. Culmea e ca, exact in ziua in care sosea Bourdain in Romania, am fost sunat si invitat sa ma intalnesc cu el, eventual sa-i dau cateva indicii, locatii, tematici culinare etc. Dar eu eram tocmai aterizasem la Barcelona! Nu aveam cum sa ma intorc asa de repede… S-au scuzat, spunand ca abia atunci aflasera si ei (cei de la Discovery). Apoi, mi-au facilitat un interviu cu el pe mail. L-am publicat in Playboy Fusion. O sa-l caut, ca sa-l reproduc pe site. Are si acolo o explicatie pentru episodul din Romania…

 10. Adriana Parissi says:

  Oh weel, practic omul nu a avut acces la mincarurile noastre cele mai bune. A fost dezamagit pt ca i s-a organizat tot sejurul de… oficialitatile romanesti. Nu l-au lasat sa colinde pe unde a vrut ca in alte tari. Omul a explicat cind a venit in oras aici ca romanii au scos bucatarii pe care voiau sa ii filmeze din bucatariile lor si i-au dus nu stiu unde in alte locatii unde nu stiau unde sint ingredientele etc. Apoi au auds copii in costume populare da danseze. Absolut nimic natural, nimic spontan cum cauta el. Ex pe care l-a dat cu puiul din sandramaua de pe plaja in caraibe e elocvent. Cum spunea, daca localnicii maninca si e coada de 20 persoane si ciinii se gudura pe sub masa, atunci e sigur bun. Ori ai nostri au actionat in stil ceausist, ma mir ca n-au pictat brazii sau sa ii dea cu parfum de brad or something. Eu zic ca a facut un film ok avind in vedere conditiile. Toti americanii care au vazut episodul au zis ca a fost dragutz.

 11. Bucatarescu says:

  Se pare ca oficialitatile chiar au platit pentru chestia asta, eu asa am auzit…

 12. LIVIUS says:

  Imi pare rau ca nu a-m reusit sa-i ofer eu un picnic mic cu o slanina prajita cu ceapa ,carnat si toba de casa si sa nu uit de jumari .Iar despre o paine cu unsoare de porc facuta de mine ar fi dat orice sau daca fac unsoare de pui isi musca si degetele de pofta

Leave a Reply