|

ANTHONY BOURDAIN: “Romania nu a fost cea mai fericita experienta!”/Interviu Bucatarescu

Cu ceva timp in urma, am avut sansa, prin intermediul Discovery Channel, sa aflu ce gandeste Anthony Bourdain  – care, in seara asta, pe Travel Channel, difuzeaza emisiunea “No Reservations” cu numarul 100 – despre arta de a bucatari si nu numai…

Deloc un simplu chef, ci si scriitor sau, in special, vedeta a unui celebru show culinar pe Travel Channel, acest new yorkez excentric, care a experimentat tot ceea era posibil in calatoriile sale prin lume, se dezvaluie ca un personaj neconventional, total lipsit de prejudecati. De aceea, si unul creator de controverse si polemici! România e pe aceasta lista…

- Cit de dificil este sa reusesti ca bucatar intr-un restaurant de lux din New York?

ANTHONY BOURDAIN: E mai mult decit dificil! Toate astrele par ca uneltesc impotriva ta, infiferent cit de inzestrat esti pentru paradele de gastronomie. Pentru un chef, probabil ca New York reprezinta cea mai competitiva piata din lume, una pe care concurenta e salbatica: poti vedea, aproape la propriu, cum oamenii se devora unii pe altii cu furculita si cutitul…

- Trebuie sa fii un tip dur?

BOURDAIN: Cred si eu: “dur” ramine, totusi, un cuvint cam moale!

- Din emisiunile si cartile tale, reiese ca iti place viata cu asupra de masura. E posibil sa iti mentii un stil de viata boem, dar sa ajungi in elita bucatarilor din New York?

BOURDAIN: Nu, in realitate e imposibil. Nu te poti dedubla: ori muncesti pe brinci, rinind in bucatariile marilor restaurante, ori huzuresti, vazindu-ti in liniste de pasiunile si viciile tale. Nu ma intreba cum am reusit eu sa le impac pe amindoua!

- In carti precum “Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly”, evoci evoci pe larg problemele cu drogurile si cu abuzurile de alcool avute in marile bucatarii new yorkeze. Lamureste-ma, totusi!

BOURDAIN: Perioada despre care scriam eu se intinde de la sfirsitul anilor ’70 pina la debutul anilor ’90 si se suprapune cu inceputul carierei mele. |ntre timp, lucrurile s-au modificat considerabil, mai ales in ceea ce priveste camerele din spate ale marilor restaurante. Cred ca multi alti bucatari au trecut prin faza asta, dar si-au schimbat teribil optica intre timp. De fapt, toata lumea gastronomilor profesionisti si-a schimbat atitudinea fata de droguri. Cu toate acestea, inca mai sintem tentati sa bem ingrozitor de mult … dar numai dupa ce ne sfirsim munca.

- Ce chef admiri cel mai mult?

BOURDAIN: Pe cel mai diferit de mine, unul cu care nu prea am nimic in comun. E vorba de Thomas Keller de la The French Laundry, din Napa Valley, California. A fost cindva desemnat Best Chef in America, are trei stele Michelin  si gateste al naibii de bine. E un om cu adevarat serios.

- In ce fel ti-a schimbat viata aparitia volumului “Kitchen Confidential”?

BOURDAIN: Cartea asta m-a luat si pe mine pe neasteptate, ajungind sa-mi schimbe total viata. Inainte sa apara cartea, traiam de la un salariu la altul, nu posedam nici macar o casa a mea, lucram 14-16 ore pe zi si nu vazusem, practic, nimic din lume in afara bucatariei mele. Acum? Chiar daca, teoretic, sint bucatar la Brasserie Les Halles din New York, majoritatea timpului cutreier lumea cu o echipa de filmare de la “No Resrvations”, explorind bucatarii, tari si culturi. Culmea e ca sint si platit bine pentru asta!  Cred ca e cea mai buna slujba pe care si-o poate imagina cineva.

- Ce preferi sa faci – sa gatesti sau sa scrii? Care e diferenta intre cele doua personalitati ale tale, cea de bucatar si cea de scriitor?

BOURDAIN: Indiferend cit de distractiv ar parea la prima vedere, gatitul la standarde profesionale reprezinta o munca grea, repetitiva, untensa la nivel fizic si solicitanta din punct de vedere nervos. De asemenea, este o munca de echipa, care implica simtul camaraderiei. Pe de alta parte, scrisul e eminamente o activitate solitara (sau, cel putin, asa e pentru mine; nu stiu cum se descurca altii). E o treaba ceva mai usoara, care te aduce mai usor in lumina reflectoarelor. Pe mine, m-a adus chiar in aceasta lumina! Probabil ca sint o personalitate profund scindata, intreaba niste psihanalisti.

- Cum te descurci, totusi, cu Les Halles, daca treci atit de rar pe acolo?

BOURDAIN: Les Halles functioneaza ca o masinarie perfect unsa. Se descurca perfect fara mine cind eu calatoresc, chiar daca ma straduiesc sa ajung ori de cite ori pot acolo. Sau, poate, in ciuda acestui fapt?

PLAYBOY: Te gindesti sa te extinzi, eventual sa francizezi brandul?

- Sa ma extind cu restaurantul? Nici gind! Chiar nu cred ca sint in stare, oricum nu am nici un plan in acest sens. Am destule pe cap: merg peste tot in lume ca sa filmez episoade noi din “Anthony Bourdain: No Reservations”, am turnee de promovare a cartilor mele si, in plus, sint tot timpul invitat la tot felul de festivaluri legate de vin si de mincare. Cum spuneam, ce job misto!

- Cum e cind filmezi pentru showul tv?

BOURDAIN: Sa faci “No Reservations” este ca si cum ai calatori cu o trupa de rock ‘n ‘roll. Lucrez cu o mica echipa de operatori si producatori, sint prieten cu toti, iar ei sint foarte creativi. Ne distram de minume indiferent unde mergem: o noapte putem dormi intr-o cabana din jungla in Borneo, alta sintem intr-o croaziera pe mare in Sicilia, a treia poate ca nadutim intr-o camera mizerabila de hotel la Samarkand, schimbind brusc confortul pe mizerie. Dar, cu toate astea, ne simtim perfect impreuna! Calatoriile astea ne-au facut sa fim mai toleranti unii cu altii.

- In cite tari ai fost sa filmezi?

BOURDAIN: In cel putin 50. De pilda, in Franta, Islanda, Malaiezia, Noua Zeelanda, Uzbekistan, Italia, China, Vietnam, Japonia sau Peru. Am fost si Las Vegas, de ce nu?

- România?

BOURDAIN: Admit ca nu a fost cea mai fericita experienta. Cred ca de vina a fost si faptul ca am avut acelasi ghid rus, Zamir, cu care m-am inteles perfect in Uzbekistan si in Rusia. Din pacate, el nu vorbeste româneste. Nu vreau sa insist aici – cele aproape 2.000 de interventii de pe blogul meu au intretinut o mare controversa. Vreau doar sa spun un singur lucru: eu nu prezint imagini ideale. Nu imi propun sa arat Best Of sau Top 10 pentru o destinatie. Povestea din spatele acestei emisiuni este una singura: eu, Anthony Bourdain, am calatorit in România, am luate unele decizii proaste si asta e showul care mi-a iesit. (N. Vezi, pe larg, anthony-bourdain-blog.travelchannel.com)

-In materie de bucatarie, care crezi ca este cel mai ciudat loc din lume?

BOURDAIN: Cind e vorba de mincare, nici nu mai stiu ce e ciudat. Probabil ca, pentru un thailandez care adora sa manince insecte, un hamburger este ceva tare ciudat. Totul e relativ, depinde din ce cultura provii. Si sint atitea traditii culinare in lume care nu au nimic in comun intre ele! Cred ca, pentru cei mai multi oameni, mincarea americana de la fastfood e ceva tare ciudat, chiar oribil. De pilda, ce e aia “Chicken Nugget”?

-Dar tu ai incercat vreodata sa maninci ceva cu adevarat ciudat?

BOURDAIN: Da, carne putrezita de rechin marinata in acid. Destul de greu de inghitit!

-Cum au fost experientele tale cu vodca, la Moscova, si cu tequila, in Mexic?

BOURDAIN: Incerc, de fiecare data, sa fiu un oaspete bun, asa ca gust intotdeauna bautura care imi este oferita. In tari ca Rusia, bunaoara, asta poate fi riscant daca nu ai o solida experienta prealabila.

-Mincarea, bautura, calatoriile – care e cea mai mare placere a ta?

BOURDAIN: Nu ma pune sa aleg, merg foarte bine impreuna toate trei.

Citeste si:

Tags: , ,

6 Responses for “ANTHONY BOURDAIN: “Romania nu a fost cea mai fericita experienta!”/Interviu Bucatarescu”

  1. Bucatarescu says:

    Superfun! Bourdain este, dupa parerea mea, autorul celei mai tari emisiuni care atinge si gastronomia, fara a se limita deloc la ea.

  2. cristian says:

    un bucatar care a constatat ca se fac mai multi bani din producerea unei emisiuni

  3. Bucatarescu says:

    Corect, dar emisiunile lui sunt foarte bune, uneori fascinante! Mie-mi place enorm…

  4. Adriana Parissi says:

    Aseara m-am uitat la 2 episoade: in Paris si in Grecia… Sublim

  5. Bucatarescu says:

    Nu stii ce comentarii stupide au avut multi dupa emisiunea cu Romania!

Leave a Reply