|

BUCOVINA– bucătărie savuroasă reinterpretată de KERA CALITA de la JARISTEA

KERA CALITA de la Locanta Jaristea ne pofteste la o calatorie culinara prin >Bucovina si cuhniile ei de poveste:

Ciorba rădăuțeană este „zămuca” fără de care nicio masă nu poate începe aici. Pentru 4 rații de ciorbă rădăuţeană proporțiile sunt:
1 piept pui, 1 morcov, 1 ceapă, 1 rădăcină pătrunjel, 1 ţelină mică, 100 gr smântână, 2 gălbenuşuri, 3 căţei de usturoi, pătrunjel verde tocat, sare, piper.
Fierbi carnea şi aduni spuma cu chepceaua. Adaugi legumele tăiate în bucăţi mari şi îmblânzești cu puţină sare de Slănic. Laşi la fiert până se înmoaie bine și scoţi carnea cu legumele din zeama în care au fiert. Tai pieptul fâşii subţiri, îl adaugi în oală, zdrobești legumele în strecurătoare şi le pui în căzănel. Laşi un clocot- două iar potriveşti de sare și baţi smântâna cu gălbenuşurile adăugând un polonic de supă. Opreşti focul, laşi 5 minute şi sporești amestecul de smântână cu gălbenuşuri. Împreunezi bine, pui în plus usturoiul pisat şi pătrunjelul tocat mărunt. Seamănă cu ciorba de burtă, numai că în loc de burtă de vită se folosește piept de pui.

Chiroștile bat aici plăcintele poale’n brâu și sunt un fel de colțunași cu brânză sărată. Într-un vas mare de lut, cum numai în dulapul bunicii găsești, frămânți brânza cu ouăle, zahărul, coaja de lămâie și zahărul vanilat. Într-un alt vas de prăjituri, plămădești un aluat doar din făină și apă. Apoi caută în cămară, cea mai vrednică dintre oale, umple-o cu apă, scufundă în ea și-o lingură cu sare și pune-o degrabă la fiert. Între timp, fă aluatul sul și taie-l în felii egale. Întinde fără milă fiecare felie cu un sucitor, învrednicește-o cu câte o lingură de umplutură gălbuie din cea de sus și deseneză-i conturul cu arătătorul umezit în apă. Șiretlicul ăsta va ajuta la lipirea aluatului. Împăturiți chiroștele în două și ferecați-le marginile presându-le hotărât cu dinții unei furculițe. Ultimul pas, spune o Prințesă a polonicului, este să le aruncați în apa care clocotește și să le fierbeți preț de un sfert de ceas la foc mic.

Cititi mai multe retete din Bucovina AICI: http://keracalita-jaristea.ro/bucovina-bucatarie-savuroasa-din-tara-fagilor/

Mai multe REȚETE de la KERA CALIȚA în cartea BUCĂTĂRIA BALKANIEI disponibilă AICI

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply