|

Plăcerile păcătoase ale gastronomiei – MENIU fabulos!

Evenimentul anului în Vechii Bucuresci!

Kera Calița a lansat tomul-album „Plăcerile păcătoase ale gastronomiei” la Locanta Jariștea

Le-a fost dat Bucurescilor să-și depene povestea glorioasă în stihuirea culinară a Aurorei Nicolau, pe care lumea n-o știe altfel decât Kera Calița – „Cocoana cea bună” a Orașului Vechi, clădit pe lespezile unei pioase amintiri între Mitropolie și Mânăstirea Ivireanului. Însă, dintre filele prăfuite ale hronicii, se ridică și aromele cuhniei-bibliotecă de la Jariștea, unde se țes povești nepieritoare încă din veacul trecut. Și, astfel, la poveștile locantei se mai adaugă una, sub forma unui nou op-album scos de Casa de presă și tipărituri Integral, pe care Kera Calița se iscălește cu mândrie, dăruind cu generozitate norodului bunătățurile de demult, deopotrivă tămăduitoare pentru suflet și stomah.

Noul ceaslov al bucătăriei magic iluminate prin secoli poartă îndrăznețul titlu „Plăcerile păcătoase ale gastronomiei< /strong>”, căci acesta va fi fost dintotdeauna cel mai dulce păcat, care ține de foame deopotrivă inimii pofticioase și burdihanului hospodarului. Și unde, oare, erea mai nimerit să aducă în fața obrăzarelor subțiri ale lumii bune această Biblie apocrifă a ospitalității dacă nu la teatrul-restaurant de pe Podul Calicilor, ce Jariștea i s-a lăsat ca nume din vechime…
Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.

OFERTĂ!

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

În filigranul pergamentului tocmit la tipar cu multă iscusință de Kir Postolakis, se vor fi strecurat meniurile pritocite cu „cardamom, galangal, odogaci, grăunțe de genepro și rădăcină de anghelică”, precum la mesele crăiești de altădată. Kera Calița cu înțelepciune a grăit grămăticului său Boeresc să cerceteze prin cele bucoavne pentru a-i aduce la îndemână toate menu-urile și călindarele trebuincioase, ca să lase moștenire generațiunilor viitoare îndrumările și să facă din orișice chermeză un spectacol neîntrerupt, picurând în pahare nu doar vinul cel nobil din butiile cele pricopsite, ci și mierea sapienței gastronomice. Că nu de hulpave guri necugetat halitoare ale potolului e nevoință la asemenea ocaziuni, ci de rafinați cunoscători ale tractamenturilor culinare, după cum s-au exprimat și dumnealor Profesorii Nicolae Manolescu (șeful breslei mânuitorilor de peniță), Eugen Simion (venerabilul diriguitor al treburilor academicești), Constantin Bălăceanu-Stolnici (păstrătorul tradițiilor multor generații de boieri pământeni) și Răzvan Theodorescu (cronicarul vremurilor binecuvântate de demult). Se vor fi auzit în jurul mesei îmbelșugate și vorbele de duh ale hâtrului și eminentului literat Alex Ștefănescu, după cum Conul George Butunoiu, arhivarul gusturilor noi ale Cetății lui Bucur, își va fi recunoscut public bucuria de a împărtăși prietenia neprețuită a Kerei Calița. Și fiindcă Jariștea nu-i doar locantă ci și scenă a spectacolelor de varietăți ca pe vremuri la Grădina Cărăbuș, breasla artiștilor și-a trimis și ea distinșii săi reprezentanți – divina cântăreață Corina Chiriac și distinsul Don Juan al peliculei Ion Dichiseanu.

…Dar vorbele ca vorbele! După ce la tribuna ospitalității s-au ridicat senatorii atemporali ai bunului gust, cu toții s-au așezat la o masa lungă și încărcată de delicatese, îndestulându-se cu artă din meniul mărturisit cu acest prilej de baș-bucătarul Nicolas Bodislav:

„S-a primit strașnică poruncă de la Dumneaei Jupâneasa ca mesele să fie acoperite în deplin ighemonicon cu talgere de argint filigranat pline cu toate bunătățurile de demult, după cum au fost lăsate rețepturile de Stolnicul Cantacuzino, Constantin Bacalbașa, Maria general Dobrescu, Ecaterina colonel Steriady, Mihail Sevastos și Păstorel Teodoreanu, reuniți ad-hoc peste timpuri în conclav culinar în cuhnia Jariștei eterne!

1. La pièce de résistance – Păun întreg la cuptor, împodobit cu coroana lui maiestuoasă

2. 30 de hulubi făcuți pe jăratec sub formă de pară

3. Godăcel de lapte întreg salutând asistența cu un măr roșu de Voinești în gură

4. Berbec întreg pregătit după obiceiul rumeliot de altădată

5. Jambon de porc hrănit neabătut cu alune, jir și ghindă

6. 5 rățoi fuduli întregi, picurați cu sos de portocale și sos de afine, întovărășiți de varză albă călită încetișor

7. 5 gâscani trufași întregi cu movilițe de orez basmatic

8. 10 fazani tăiați în patru și aduși pe tipsie înconjurați de mere coapte

9. Confit de canard – pulpe de rață tăiate în două, blagoslovite cu miere

10. „Rulada femeii generoase”… din piept de porc aromit cu cuișoare și ienibahar

11. Ruladă de curcan îmbătat cu cognac dinaintea hangerului

12. Kreatopita – plăcintă grecească de carne

13. Sagesse du bonhomme – plăcintă de creier

14. „Șalăul Doamnei Casnice”, ce i se mai zice și Bonne Femme, pregătit cu sos de ciuperci, vin alb, unt și smântână dulce

15. Vol-au-vent – pateuri cu cel mai fin feuilletage franțuzesc

16. Salată de boeuf… comme il faut!

17. Salată de potârniche de Bărăgan à la Odobescu

18. Feerie de ouă umplute cu crème de mayonnaise fraîche

19. Pachețele de fasole verde

20. Gutui și mere coapte la discreție

21. Soufflé Tartuffe de legume

22. Varză albă călită cu roșii de Sicilia bine coapte

23. Pilavi alb otoman ca pe vremea lui Nicolae Mavrocordat

24. Salată provensală de andive

25. Salată de varză acră tăiată fin, ademenită cu ulei de măsline grecesc și paprika dulce-iute

26. Curcubeu de salată proaspătă de varză albă și varză roșie

27. Plăcintă cu brânză macedoneană de Bitolia

28. Plăcintă de mere cu vanille Bourbon din Madagascar

29. Plăcintă de dovleac – ludai de Stambul

30. … Et, pour la bonne bouche, cafeluță făcută la nisip în ibric de aramă ca pe vremea lui Nasreddin Hogea, după cum ne povestește dumnealui Anton Pantoleon Petroveanu!”

…Iară, cu voia academicienilor și istoricilor de față, Kera Calița a urat fiecăruia, făcând cuvenitele plecăciuni înalților oaspeți: „Dumicat cu dumicat și sorbitură cu sorbitură, vă urez s-aveți parte de toate bucuriile vieții!” Aferim!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply