|

RATA a la Tour d*Argent si alte RETETE spectaculoase în BUCATARIE – Galerie 36 FOTO

RETETE spectaculoase în BUCATARIE – Galerie 36 FOTO

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro


Povestește dumneaei Kera Calița de la Locanta Jariștea:
În veacul al XVII-lea, Franța a avut un bucătar într-atât de obsedat de perfecțiune încât, în preajma sosirii „Regelui Soare” Ludovic al XIV-lea la castelul Chantilly al stăpânului său, Prințul de Conde, supărat că nu totul mergea strună în cuhnia sa, a mers până la a-și lua viața! Erau așteptați 600 de oaspeți de vază, nobili, înalți prelați și suita regală, iar Vatel nu concepea ca un detaliu, oricât de mic, precum respectarea cu sfințenie a graficului livrărilor de pește, fructe de mare și crustacee, să strice armonia întregului program gastronomic pe care îl urzise. Drept pentru care, considerându-se dezonorat pe vecie, s-a dus în camera lui și și-a înfipt sabia în inimă. Se întâmpla într-o zi de vineri, pe 24 aprilie 1671…
Vatel s-a născut în Elveția, cândva în intervalul 1625-1635, sub numele Fritz-Karl Wattel. A intrat ucenic la un mare patiser și, ulterior, s-a desăvârșit profesional în bucătăria castelului Vaux-le-Vicomte al bogatului ministru de finanțe Nicolas Fouquet. Însă, gelos pe opulența afișată de acesta, „Le Roi Soleil” l-a azvârlit în închisoare în 1661. Așa că Vatel s-a mutat la Chantilly, intrând în serviciul lui Louis al II-lea de Bourbon, Prinț de Conde, care i-a apreciat arta culinară atât de mult încât i-a permis să devină purtător de sabie, un privilegiu arareori acordat cuiva care nu era membru al castei nobiliare. (Onoarea ce i s-a făcut astfel s-a dovedit, însă, în cele din urmă, a-i fi fatală chef-ului obsedat de perfecțiune …dar orișcât!)
În cinstea marelui său stăpân și prieten, Vatel a imaginat un desert de lux, plecând de la rodnicia fermei de vaci și a lăptăriei castelului. Acolo, se făcea o smântână nemaipomenită, din care se putea prepara cea mai bună frișcă din Franța. Vatel a imaginat „Crema Chantilly”, preluând numele castelului în titulatura rețetei. Frișca, aromatizată cu semințele dintr-o păstaie de vanilie adusă tocmai din insula Madagascar, trebuia să fie ușoară ca bezeaua din albușuri pe care era aplicată, apoi se decora totul cu fructe roșii de pădure.
Nu era prima rețetă „decadentă” creată de Vatel. Pentru primul său stăpân, Fouquet, pe care-l răsfăța cu plăcinte cu carne de porumbel, piept de vițel de lapte împănat servit cu portocale spaniole și clapon în sos de vin roșu (faimosul „coq-au-vin”), imaginase faimoasa „insulă plutitoare” („île flottante”) îmbogățită cu „petale de trandafir glasate”, un desert cunoscut mai apoi drept „bulgări de zăpadă” („boules de neige”) sau „lapte de pasăre”, adică un fel de găluște dulci din albuș plutind pe o „mare” din lapte vanilat cu gălbenușuri bătute cu zahăr.
Meniul propus pentru cina de gală de la Chantilly, dată în aprilie 1671, în onoarea Suveranului era unul de mare savoare:
- Fileuri de anșoa Sevigne, servite cu maioneză, trufe, feliuțe subțiri de ouă răscoapte și carpaccio de sfeclă făcut la cuptor – totul clădit pe un pat de frunze fragede de lăptucă
-Șuncă de Parma înfășurată pe bastonașe de cantalup, după ce, în prealabil, a fost stropită cu zeamă de limetă proaspăt stoarsă și presărată cu pudră grunjoasă de piper negru
-Chifteluțe de homar („quenelles”) cu sos de creveți (din care să nu lipsească maioneza cu hrean, muștarul de Dijon și usturoiul de pădure – leurda)
-Pulpă de miel marinată o zi în vin cu miere și mirodenii și făcută apoi pe grătarul încins cu jăratec din lemn de foioase
-Boboc de rață „Vatel” sotat în vin licoros de Madeira
-„Bombă” de înghețată cu căpșuni
În seara precedent, augustul oaspete fusese întâmpinat cu o cină ușoară compusă din supă de broască țestoasă, pui cu smântână și ciuperci, păstrăv prăjit și fazan rotisat. Doar atât!
Alte povești culinare fabuloase AICI!
=”https://eintegral.ro/retete-vechi-romanesti-reinterpretate?filter_name=retete%20vechi”>Reţete vechi româneşti reinventate

Retete vegetariene cu „gust” de carne

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply