|

VARA asta gatim PESTE si FRUCTE de MARE – Galerie FOTO si 3 RETETE senzuale

Rețete exotice cu pește și fructe de mare „pe gustul românilor”
Flori de dovlecel umplute cu brânză și somon, pizza de casă cu sardine și cepe caramelizate, cârnăciori de raci, langustine cu ciocolată, cremă de șprot afumat cu brânză albastră, salată cu creveți, midii, calamar și dressing de iaurt cu busuioc, ton cu piureu de broccoli, crostini cu sardine și pesto de spanac – 124 de rețete apetisante!

Dar cum îmblânzim în tigaie, în steamer sau la cuptor caracatițele, calamarii, sepiile, langustinele sau creveții pentru a le metamorfoza în mâncăruri care nu ar avea de ce să șocheze niciun amator de sărmăluțe?

Cu toată deschiderea noastră spre acest fenomen gastronomic, realitatea din farfurie ne contrazice vehement, din păcate. Suntem mult în spatele Spaniei, Franței, Italiei, sau Islandei, unde fiecare om consumă 90 de kilograme de pește pe an. Studii recente privind media consumului anual de pește în Uniunea Europeană arată că românii sunt printre ultimii în clasament, cu o medie de sub 6 kilograme pe an pe cap de locuitor. Astfel, o familie din România mânâncă pește abia o dată la trei săptămâni. Pentru a corecta dezechilibrul actual, ar trebui ca românii să înceapă să consume – de luni până duminică – măcar două mese de pește sau fructe de mare.

REȚETĂ: Langustine cu ciocolată a la Matei Perahim
Pentru 4 persoane: 1 kg. langustine crude, congelate, 50 g. unt, 500 g. praz taiat rondele,  2 linguri ceapa taiata marunt, 200 g. smantana groasa, 10 cl.vin alb sec, 1 lingura cacao amara (Van Hooten), 1 lingurita otet balsamic, 1 lingurita zahar, 1 lingurita pasta de ardei iute, patrunjel tocat marunt, sare, piper.

Mod de preparare: 1) Se tin langustinele 3 minute in apa rece ca sa se sa se desprinda si sa se decongeleze; 2) Se trec 5 minute prin  o tigaie incinsa  cu 25 g. de unt si se intorc la jumatatea timpului. Se pun deoparte; 3) Se “topeste” prazul 30 de minute  intr-o cratita  acoperita, impreuna cu sare si piper, untul ramas, zaharul, ceapa si pasta de ardei iute ; 4) Se decorticheaza cozile de langustine punand deoparte carapacele iar carnea se pastreaza;  5)Se fierb carapacele la foc moale timp de 30 de minute cu vinul alb si smantana. Se filtreza sosul si se adauga in el pudra de cacao si otetul; 6) Inainte de a le aduce la masa se frig 5 minute carnea cozilor de langustine in tigaie si se servesc acoperite de sos impreuna cu prazul. Se pudreaza totul cu cacao si patrunjel. La asta merge bine un Riesling cu gust floral, bine racit.

REȚETĂ: Tocană din fructe de mare a la Kera Calița
Kera Calița a pregătit tocană din fructe de mare, rețetă luată din satul Ofriniou de pe lângă muntele Athos-ului.

Ai nevoie de legume (oricum ele se găsesc la orice prăvălie din vremurile noi, ce nu mai seamănă deloc cu vechiul bazar de unde s-au născut de altfel toate piețele, toate magazinele și toate mall-urile), cum ziceam, ai nevoie de legume pentru șase călugări flămânzi: 200 de grame de mazăre, 3 bucăți de cartofi, 3 ardei grași –roșu, galben, verde-, 150 de grame de fasole verde, 3 cepe albe, 4 roșii și 7 căței de usturoi tăiați mărunți.

Legumele se rumenesc la foc mic în ulei de măsline, cam 100 ml și se amestecă din când în când cu lingura de lemn până când este vremea adaosului de roșii tăiate în patru. Fructele de mare, câte 200 de grame din fiecare – calamari, sepie, creveți, caracatiță- se condimentează cu câte un vârf de cuțit de sare, de annatto, de piper de Cayenne, chilli, galangal, nucșoară, curcuma și piper alb. Se călesc în 125 de grame de unt împreună cu usturoiul și la sfârșit se sting cu 100 ml vin alb dulce și zeama de la o portocală mai mică, amestecându-se bine….”

Cititi RETETA COMPLETA aici:http://keracalita-jaristea.ro/

Alte RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei

REȚETĂ: Cajun Jambalaya cu Adriana Gurău

INGREDIENTE:

  • 12 creveţi mici, curăţaţi şi tăiaţi în bucaţi
  • 1/2  pui mic tăiat în bucăţi
  • 1 lingură de mirodenii Creole (reţeta mai jos)
  • 2 linguri ulei măsline
  • 1/4 cană de ceapă tăiată peştişori
  • 1/4 cană ardei gras verde tăiat cubuleţe
  • 1/4 cană tulpini de ţelină tăiată cubuleţe
  • 2 linguri de usturoi tocat
  • 1/2 cană roşii tăiate cubuleţe
  • 3 frunze dafin
  • 1 linguriţă sos Worcestershire
  • 1 linguriţă de sos picant
  • 3/4 cană orez
  • 3 căni supă de pui
  • 350 gr cârnat Andouille tăiat în feliuţe (sau orice alt cârnat afumat)
  • Sare şi piper după gust

Într-un castron combinaţi creveţii, puiul şi mirodeniile creole şi amestecaţi bine. Într-o tigaie încălziţi uleiul şi prajiţi ceapa, ardeiul şi ţelina timp de 3 minute. Adăugaţi usturoiul, roşiile şi dafinul, sosul Worchestaire şi cel picant. Adăugaţi orezul şi, treptat, supa de pui. Reduceţi focul la minim şi lăsaţi să fiarbă până când orezul e pătruns, amestecând din când în când (cam 15 minute). Adăugaţi apoi amestecul de creveţi, pui şi cârnaţi. Lăsaţi să fiarbă la foc mic până când puiul e gata; aproximativ 10 minute. Adăugaţi sare, piper şi mirodenii creole după gust.

Mirodenii Creole

INGREDIENTE:

  • 2 1/2 linguri paprika
  • 2 linguri sare
  • 2 linguri praf de usturoi
  • 1 lingură piper negru
  • 1 lingură praf de ceapă
  • 1 lingură piper cayenne
  • 1 lingură oregano uscat
  • 1 lingură thyme uscat

Combinaţi toate ingredientele de mai sus. Rezultă cam 2/3 cană.
Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

Reţete vechi româneşti reinventate;

Retete vegetariene cu „gust” de carne;

Retete la gratar „altfel”;

Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

Rețete de Paște reinterpretate;

Alfabetul mâncării sănătoase

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply