|

VINETE cu parmezan, CAPONATA si GHIVECI turcesc – 3 RETETE savuroase

Prietena mea din America, Adriana Gurău, este o maestră a pregătirii vinetelor în fel și chip.

RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei

Reţete vechi româneşti reinventate

Vinete cu parmezan

Ingrediente:

2 vinete potrivite

100 gr cascaval (de oaie) ras

50 gr amestec de parmesan, mozzarella sau orice alt fel de cascaval de vaca

Ulei de masline

3-4 rosii potrivite

Sare, piper

Preparare:

Spalati vinetele, curatati-le de coaja si taiati-le in felii subtiri de citva milimetri grosime. Presarati-le c sare puneti-le intr-o strecuratoare mare, acoperiti-le cu un servet de hirtie si puneti o greutate deasupra. Eu am pus o conserva de mazare. Lasati sa se scugra zeama amara vreo 20 minute, strgeti-le usor apoi prajiti-le intr-o tigaie cu putin ulei. Puneti cite putin ulei, 2-3 lingurite pentru ca vinetele absorb uleiul imediat. Scoteti-le pe o farfurie si procedati asa pina prajiti toate feliile. Cind sunt gata lasati deoparte si taiati rosiile felii groase de citiva milimetri. Totul e mai usor daca aveti o mandolin de taiat legume. Luati o tava mica (eu am una patrata cu latura de vreo 20 cm), ungeti-o cu ulei, asezati un strat de felii de vinete, un strat de rosii, deasupra presarati cascaval si brinza cu generozitate, apoi iar un strat de vinete, un strat de rosii, un strat de brinza. Dati la cuptor 45 minute. Serviti. Cred ca rindul viitor am sa pun si ceva busuioc. Sint dementiale, va spun. Daca vreit puteti folosi si sos de rosii in loc de rosii proaspete, ungind (cit sa fie acoperite) feliile de vinete cu sos gata preparat. Alternativ puteti folosi si sos de rosii si felii; e la latitudinea bucatarului. Oricum combinatia vinete, rosii, cascaval este absolut divina.

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Vinete caponata

Ingrediente:
1 vinata mare tocata cubulete cam de 1,5 cm
2 linguri ulei masline
1 ceapa tocata cubulete

5 catei de usturoi tocati feliute
1 cana de sos de rosii (sau rosii zdrobite in conserva)
80 ml vin rosu
3 linguri capere
1 pumn de masine negre, fara simburi tocate bucati
3 linguri otet balsamic
1 lingurita cu virf cacao
zahar dupa gust
3-4 fire de busuioc proaspata sau 1 lingurita daca e uscat
sare si piper dupa gust

1 pumn de stafide

Preparare:

Asezati vinetele in strecuratoare si presarati putina sare. Puneti deasupra o farfurie si peste ea o greutate. Lasati sa se scurga 20 min in chiuveta.
Incaziti cuptorul la foc mediu. Asezati bucatile de vinete intr-o tava larga si dati la cuptor pentru 35 minute pina se coc. Incalziti putin ulei intr-o cratita. Prajiti ceapa pina se inmoaie. Adaugati usturoiul, maslinele, caperele si stafidele si prajiti la foc mic inca 2-3 minute, apoi adaugati otetul si vinul. Lasti sa fiarba la foc mic  pina scade lichidul, apoi adaugati vinetele, cacaoa si busuiocul. Amestecati bine, apoi puneti sosul de rosii si lasati sa fiarba la foc mic circa 10 – 15 minute. Trebuie sa aiba consistent unei zacusti. Se lasa la frigider peste noapte si se serveste a doua zip e piine copata pe vatra.

Nota: Daca nu va plac vinetele, puteti prepara aceasta reteta cu anghinare. Prajiti anghinarea cu ceapa la inceput si in rest procedati la fel.

ADRIANA GURAU este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Responses for “VINETE cu parmezan, CAPONATA si GHIVECI turcesc – 3 RETETE savuroase”

  1. lorena says:

    da, doamnă. vânăta e regina neîncoronată a legumelor. şi a tot ce e verde pe pământ.

  2. Adriana Parissi says:

    Two thumbs up, Lorena!

Leave a Reply