|

KERA CALITA ne imbie cu o reteta din vechime: SUL DE CREIER ca pe vremea Stolnicului Cantacuzino

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei

Reţete vechi româneşti reinventate

De la Dumneaei, Kera Calița ot Jariștea Locantă citire și degustare: „La Curțile preacreștinului domn Constantin Brâncoveanu, serbările și ospețele și-au avut rostul lor. Marele maestru de ceremonii, preaînvățatul stolnic Constantin Cantacuzino stăpânea cu dulceață peste cămările și cuhniile domnești.
Fiica domnitorului Radu Șerban, Elina, soție a marelui postelnic Constantin Cantacuzino, a căpătat într-o viață lungă cinci fete și șase băieți.

Și după datina principatului, fetele și-au luat la măritiș partea cuvenită din averea părintească, iar restul satelor și a pământurilor a fost împărțit în bună liniște și pace băieților clironomi, de marea postelniceasă Elina Cantacuzino, rămasă văduvă și retrasă la moșia baștinei sale – Mărginenii.

La masa împărțelii averii părintești, Elina doamna a adus și suluri de creier pentru desfătarea pântecului și vigilența minților odraslelor.

Proporții pentru foaie: 4 ouă, 4 linguri mari de ulei, 4 linguri tot atât de mari de făină, 5 linguri tot atât de adânci de brânză rasă, 300 ml de lapte. Se face un rântaș din ulei și făină, cu mare băgare de seamă pentru a rămâne alb ca pânza de borangic și se stinge cu laptele călduț abia muls de la vacile din gospodărie. După ce s-a răcit se pun: telemeaua de oaie rasă, gălbenușurile pe rând și la sfârșit albușurile bătute omăt. Se unge o tavă dreptunghiulară, se presară cu făină și se coace la foc mărunt aluatul pufos, să rămână alb ca norii cerului, se răstoarnă pe un șervet și se rulează.

Umplutura: 1 kg de creier de porc sau de vacă, 100 grame unt, sare, piper, pătrunjel, tarhon și lămâie. Creierul se înăbușă cu pătrunjelul, tarhonul și piperul în untul deja topit. Se întinde pe blat și se rulează din nou cu șervetul. Se lasă opt ore la rece să se pătrundă gusturile și să se poată tăia fin și neted…”
Citiți REȚETA COMPLETĂ AICI: http://keracalita-jaristea.ro/sul-de-creier/
OFERTĂ!
Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply