|

…Ca nuca în SALATĂ!


Uneori, combinațiile pe care le fac în bucătărie pot fi considerate trăsnite. (Cel puțin, așa consideră soacră-mea, care nu ar îndrăzni să se abată nici măcar o literă de la rețetele clasice din „Sanda Marin”, biblia ei gastronomică deja ferfenițită de atâta folosire.) Dar simt că nu mă pot împotrivi niciodată inspirației culinare și, de fiecare dată, acționez ca în transă. Pur și simplu, parcă lucrez la dicteu automat…
Așadar, se fac ceasurile amiezii, mi-e foame deja și am chef de o gustare ușoară dar, în același timp, sățioasă. Iau o pungă de salată Oliveris de la AgriroFresh. Am mai multe tipuri la îndemână și aleg, aproape instinctual, Salata cu de toate. Chiar conține de toate, o varietate de frunze gustoase: rucola insinuant picantă și ușor amăruie, „bull*s blood” – adică, mai pe românește, frunzulițe de sfeclă roșie, lattughino verde – lăptucă dulce cu frunzele încrețite, lattughino rosso – aceeași dantelărie, dar bătând înspre roșu sanguinolent, rizuna verde – oarecum, o altă variantă de rucola, tatsoi – trimițând discret spre aroma boabelor de muștar, red chard – specifică zonei mediteraneene, un fel de baby spinach roșu.
La o asemenea bogăție de arome suave din bol se cuvine să intervii în forță, nu? Așa că răstorn peste apetisantele frunzulițe o cutie de sardine în ulei cu lămâie și fac un sos alb, din smântână cu puțin glaze de balsamico și o notă secretă de afumătură. Crutoanele folosite sunt din pâine de casă făcută chiar de mine, iar o roșie prunișoară este și ea binevenită.
Apoi, pentru a încununa arhitectura ihto-vegetală din bol, presar și miez de nucă nou, din nucile culese duminica trecută în grădina mea de la țară. Cât despre vin, încă mai am o sticlă de Vernaccia di San Gimignano adusă din Toscana, un vin alb sec dar plin de aluzii fructate. În sănătatea tuturor amatorilor de rețete neconvenționale! (Dar, vă previn, suntem abia la început: urmează altele și mai puțin timide!!!)

…Dacă vă plac rețetele mele, pornind de la această salată cu belșug de frunze gustoase și sardine în ulei cu lămâie, vă recomand și două cîrți din colecția mea Bucătărescu:
-Rețete vegetariene cu gust de carne
-Rețete exotice cu pește și fructe de mare “pe gustul românilor”

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply