|

Delicata chestiune a magiunului de prune/Intrebarile bucatarului indragostit pentru cunoscatori(oare)

Vara-toamna asta, a fost si inca mai este  sezonul prunelor la Ileana. Avem vreo patru varietati, care se coc pe rand, dar, in special acum, se fac cele mari, de gem. Sau de magiun! Sunt deja la a treia tentativa, cand scriu, pe foc bolboroseste o cratita imensa cu magiun de prune. Am, totusi, cateva nelamuriri. Pentru a obtine cel mai bun magiun, nu pun zahar deloc? Ma multumesc cu zaharul din fructe sau mai adaug un pic de zahar??? Cat de mult tin pe foc cratita: pana nu mai are deloc zeama (si, fatalmente, magiunul se prinde de fund si se arde)? Eu nu am facut, inca, asa, ci am oprit focul cand inca mai era zeama. Apoi, am scurs zeama (care e un fel de suc gros, pe care-l beau cu delectare!) si am pus doar fructele la borcan. Altceva: mai pot adauga arome? Prima oara, am pus scortisoara, apoi am renuntat. Sa pun sau nu mieji de nuca? Verzi sa uscati? Pentru o mai buna conservare si pastrare timp indelungat, ce sa fac:  a)sa pun, ca pe vremuri, aspirina? b)sa fierb in bain-marie? cum? c)sa pun magiunul in borcane mici sau mari? d)sa pun capac de metal sau folie/celofan? e)sa tin borcanele la rece, eventual la frigider? f)sa las sa se formeze o crusta protectoare (de mucegai?) in borcan,  la suprafata? g)sa pun magiunul in borcane cand e fierbinte/cald sau sa astept sa se raceasca? h)dupa bain-marie, sa pastrez borcanele invelite in prosoape?!? i)sa pun capacul/celofanul cand magiunul e cald/fierbinte in borcan sau cand incepe sa se raceasca?

Cine ma ajuta cu raspunsuri pertinente si cu alte retete? Inca mai am prune aduse de la tara, iar duminica viitoare, mai culeg o serie! Accept “cu grație”  si retete de gem, dulceata, peltea, serbet, prune uscate etc.
Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată

RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei

Reţete vechi româneşti reinventate

OFERTĂ SPECIALĂ: acum găsiți și PACHETE cu cărți din colecția SECRETELE BUCUREȘTILOR!

Povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu Uimitorii escroci bucureșteni și victimele lor faimoase din colecția „Secretele Bucureștilor”, editată de Integral, disponibilă î la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

OFERTĂ SPECIALĂ: acum găsiți și PACHETE cu cărți din colecția SECRETELE BUCUREȘTILOR!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

10 Responses for “Delicata chestiune a magiunului de prune/Intrebarile bucatarului indragostit pentru cunoscatori(oare)”

  1. Bucatarescu says:

    Si in chutney merge, nu? Eu pun, regulat, in mancaruri de legume cu sos. Cine imi da detalii despre chutney?

  2. Bucatarescu says:

    Ce am facut, pana la urma, in dimineata asta: am pastrat un pic de zeama groasa de magiun in cratita, am pus rosii golden pear intregi, o ceapa tocata, o vanata tocata, un ardei rosu tocat fin, un ardei iute – fara seminte – taiat microscopic, ulei de masline de Cordoba (adus din Spania de Catalin Paduraru) si, in fine, bame de la Ileana. Mancare de bame … cu prune! Am luat si trei prune mari de tot, le-am taiat pe jumatate, am scos samburii si, mama, ce-a iesit!!!

  3. lorena says:

    să îi aduceţi un borcan şi lui Pulică. Adoră magiunul. :D

  4. Bucatarescu says:

    Lorena, sa explicam ca este vorba de motanul tau, care poarta acest nume diafan:::))))

  5. lorena says:

    Păi chiar ESTE diafan. E un diminutiv melodios şi candid. Numai vulgaritatea din mintea altora îi conferă conotaţii “murdare”.

  6. Adriana Parissi says:

    Lorena, misto motan :) Dan, revin cu retete de chutney. La magiun nu ma pricep decit sa-l maninc, insa dca imi aduc aminte bine matusa mea de la tara nu punea zahar daca prunele erau foarte dulci (ex. cele de pe jos intrau in categoria asta). daca erau asa si asa punea putin.

  7. Adriana Parissi says:

    Pentru magiun am gasit acest link. Eu personal nu am i ncercat niciodata http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/23542/Magiun-de-prune-asa-cum-il-fac-eu/

  8. Bucatarescu says:

    Sunt destul de dulci, d’aia la ultimele transe nu am mai pus deloc. De fapt, nici nu mai am zahar in casa!

  9. Maria Ionescu says:

    Draga bucatarescu, daca vrei un magiun fain de plangi cand se termina,procedezi asa:asezi prunele spalate,taiate intr-o cratita mare de inox(reteta e ptr 5 kg de fructe) Daca fructele sunt foarte coapte, nu pui deloc zahar, daca nu, atunci pui peste prune cam 500 gr zahar si le lasi cateva ore sa-si lase zeama,dupa care le pui pe foc, la inceput incet, apoi tare scuturand din cand in cand cratita,timp de15-20min de cand a inceput sa clocoteasca.Stingi focul,iar dupa cca 1-2 ore pui cratita la cuptor la foc mic pana se ingroasa zdravan,cam 8-10 ore.Trebuie sa scada la jumatate.Apoi pui magiunul fierbinte in borcane,pui capacul si intorci borcanul cu fundul in sus 10min ptr sterilizare.Apoi acoperi cu un servet pana se racesc.A,era sa uit ,poti adauga scortisoara ,putin rom sau ce vrei tu.Asta-i tot.

  10. Bucatarescu says:

    Sarut mana, suna delicios! Nu vrei sa imi mai trimiti retete? As fi onorat sa colaborezi cu noi. Unde pot sa iti trimit un set de 6 carti? Scrie-mi coordonatele pe dan.boerescu@bucatarescu.ro, te rog.

Leave a Reply