|

Salata MARQUIS sau limba dulce mult aduce!


…M-a intrigat de la bun început denumirea salatei Marquis din gama Oliveris de la AgriroFresh. De unde această eventuală sugestie a unui ascendent al gastronomiei nobiliare pentru o pungă de frunze (- e drept, proaspete și gustoase)? Mă uit însă la compoziție și încep să înțeleg: rucola (cu o discretă aromă amărui-picantă), lattughino rosso (poate cea mai delicioasă lăptucă) și baby spinach (atât de fraged). Combinațiile de efect domină printr-o studiată simplitate. Nu trebuie risipă de ingrediente pentru a atinge praguri esențiale ale savorii. În fond, Marie Antoinette mânca la micul dejun doar o bucată de unt, nu-i așa?
Stimulat de cele descoperite, imaginația mea culinară s-a descătușat și s-a dus într-o direcție neașteptată. Aveam, culese cu mâna mea din grădina de la țară, roșii – inimă-de-bou și prunișoare galbene, ardei kapia superb înroșiți de soarele toamnei din Bărăgan, ceapă roșie (de fapt, un fel de șalote purpurii). Le-am tăiat pe toate și, după caz, le-am feliat sau tocat julienne, le-am adăugat pe patul de frunze savuroase, apoi am amestecat totul cu vinegreta convențională (ulei extravirgin de măsline și aceto balsamico – ambele aduse din Toscana, sare, piper). Salata mea promitea să fie delicioasă dar parcă mai lipsea ceva. Acel ingredient surpriză care poate face oricând diferența. Brusc, mi-am amintit că mi-a mai rămas în congelator o bucată de limbă de vită! Am pus-o imediat la fiert cu ceapă, usturoi, morcov și pătrunjel zaharat, am dat-o în clocot de câteva ori, apoi i-am curățat pielița și am prefăcut-o în cubulețe mai mult sau mai puțin aproximative. Între timp, într-un bol mititel pregătisem marinada finală, amestecând sos de barbecue afumat, iaurt grecesc gras (10%) și oțet balsamic. Am lăsat la fezandat bucățelele de limbă cam jumătate de ceas, apoi am încununat cu ele salata mea „de sânge albastru”. Între timp, făcusem la cuptor și o pâinică artizanală cu semințe, iar o felie încă aburindă nu avea cum să lipsească alături.
…Marchizul este servit! Poftă bună oricui citește această povestioară susținută de AgriroFresh (de la care am și cimbrișorul presărat la final)! Și un pahar de vin alb – Vernaccia din San Gimignano! (V-am spus că am fost de curând în Toscana?!?)

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply