|

SALATA cu batoane de CRAB si cartofi DUCHESSE

Simplitatea studiată este, adesea, cheia luxului accesibil. Pare un truism dar nu se ajunge chiar atât de ușor la înțelegerea acestui postulat în bucătărie. Îți trebuie însă ingrediente de calitate și – nu mai puțin important – uneltele potrivite pentru a desăvârși micul ritual gastronomic. Pofticios din cale afară fiind, eu încerc să le am pe toate la îndemână.
De data asta îmi reușește – zic – cu asupra de măsură. O mică minunăție cu minimum de resurse: o pungă de salată de la AgriroFresh, niște batoane de crab, un pic de piureu de cartofi congelat în forme artistice și o tigaie nou-nouță de la Tefal.
Să le luăm pe rând pentru a arăta plastic cât de mult contează să reunești, la momentul potrivit, toate aceste resurse impecabile.
Mă joc de câteva săptămâni cu salatele Oliveris. Astăzi, am ales salata – denumită deloc pompos dar lăsând loc la multă savoare, păstrând intact gustul dar și calitățile nutritive ale plantelor – Mix de gusturi: frunzulițe insinuante de valeriană, fire amărui de rucola în contratimp studiat cu cele dulcege de pan di zucchero, bastonașe subțiratece de morcov „en julienne”, micul festin de gust și culoare fiind inspirat completat de radicchio rosso.
Batoanele de crab sunt, în fapt, niște mega-surimi, realizate din crustacee pescuite în Oceanul Arctic. Au o aromă discretă dar persistentă, o dulceață a cărnii remarcabilă, amintind pieziș de homar dar având un preț absolut accesibil, aproape popular aș putea spune.
Iar Duchesse nu înseamnă decât piureu de cartofi catifelat cu unt adevărat, impulsionat de un vârf de cuțit de nucșoară, răcit și tras în forme dantelate, apoi congelat artistic.
Salatei ambalate nu-i fac aproape nimic: o așez pe farfurie, o binecuvântez cu un pic de vinegretă din ulei de măsline, sare roz de Himalaya, piper verde proaspăt râșnit și oțet de vișine, apoi o încununez cu batoanele de crab și perlele de piureu.
Pentru Duchesse și comprimatele de crustaceu arctic mai este nevoie de o singură operațiune. Încălzesc un cub de unt într-o tigaie Tefal Resource de 24 de cm cu înveliș antiaderent, apoi le trag ușor la foc blând, preț de câteva zeci de secunde. cât să se dezmorțească și să prindă un pic de blazon auriu. (…Și, cunoscând faptul că tigaia mea este făcută 100% din aluminiu reciclat, o salut pe Greta Thunberg!)
…Asta-i tot! Minimum de efort însă o bucurie invers proporțională pe coordonate gourmet-ecologice!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply