|

COZONAC ratat = SAVARINĂ glorioasă!

Toamna asta, am schimbat arsenalul de bucătărie, trecând pe modul Tefal: Resource & DeliBake.
Venind Crăciunul, aveam de gând să fac un cozonac într-una din noile mele forme de copt DeliBake. Numai că bunele intenții nu capătă întotdeauna acoperire în realitate. Voiam să vă arăt cum am făcut aluatul după rețeta Maicii Sofronia de la Agapia și cum l-am pus la cuptor, cum a crescut frumos și cum s-a rumenit în cuptor. Numai că… s-a întâmplat ceva pe traseu și nu a mai crescut așa de frumos, ba – mai mult – s-a cam revărsat peste marginile formei. Deși s-a copt mulțumitor și avea gust bun, cozonacul meu suferea la capitolul aspect și nu mă pot lăuda cu el, trebuie să recunosc.
Ce era de făcut? Eu încerc să nu arunc nimic în bucătărie, așa că m-am gândit să refolosesc totul. Am tăiat maginile un pic arse, am încercat să obțin cât de cât niște felii de aceeași grosime și le-am aranjat în forma mare DeliBake din dotare. Apoi, am desfăcut un compot de pere din grădina mea făcut pe la sfârșitul verii, am tăiat uniform fructele, am însiropat cu zeama din copt blatul inedit din felii de cozonac așezând deasupra fructele, apoi am acoperit totul cu frișcă și am așezat de fiță din loc în loc și niște cireșe Maraschino confiate.
Cred că eminentului gastronom francez de acum două secole Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) în veci nu i-ar fi dat prin cap să facă așa o prăjitură nebună dar delicioasă!!!
…Cum-necum, mi-a ieșit o ditamai savarină! Sărbători Fericite!

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply