|

REȚETE savuroase de Crăciun: pogăcele cu jumări, piept de porc afumat, ruladă cu costiță

POGĂCELE CU JUMĂRI
Ingrediente:
500 grame făină
350 grame jumări
2 gălbenușuri
200 ml smântână
un praf de sare
o lingura cu vârf de zahăr
Mod de preparare: Se lucrează bine și se împarte aluatul în două, apoi se lasă la rece cel puțin o oră. Se întind foile, se pun jumările fărâmate și se pune a doua foaie deasuprae, se împăturește în patru și se întinde foaia. Procedeul se repetă de cinci ori. La sfârșit, aluatul se întinde cu vergeaua, se decupează cu paharul și se unge cu ou bătut cu pană de gâscă. Se coc lin la cuptorul încins și se servesc calde ca „mezelic”.
Multe alte retete inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuPomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun” din colecția Bucătărescu, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
PIEPT DE PORC AFUMAT
lngrediente & Mod de preparare: Pentru acest preparat se foloseşte pieptul striat cu carne. Se scot oasele şi se taie fâşii de 10-15 cm lăţime. Bucăţile obţinute se freacă cu sare şi se aşază în vasul cu saramură simplă, în proporție de 3:1 apă cu sare. (Se folosește, de preferinţă, un vas de lemn). După trei zile, se scot din sare, se scutură de sarea rămasă, se pun într-un alt vas în saramură mijlocie, adică: se dizolvă 1 kilogram de sare în 5 litri de apă şi se mai adaugă 100 grame de zahăr. Carnea trebuie să fie bine cuprinsă de saramură. După patru zile bucăţile se întorc, iar după alte patru zile se scot din saramură, se clătesc cu apă călduţă şi, după o zi de zvântat la vânt, se bagă la fum rece din lemn de fag pentru 48-72 de ore.
Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.
Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată

RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei
RULADĂ DE PORC CU COSTIȚĂ ȘI CÂRNAȚI AFUMAȚI
Ingrediente:
1 kg pulpă de porc
200 grame cârnați afumați de casă
400 grame costiță împănată
sare și piper după gust
2 căpățâni de usturoi
500 ml suc de roșii
Mod de preparare: Pulpa de porc se taie felii subțiri, se bat ca pentru șnițele, se condimentează cu sare și piper, peste ele se așază felii de costiță frumos împănată, rondele groase de cârnat, apoi totul se rulează cât mai strâns. Se leagă cu ață groasă și se pun în tavă. Din usturoi se face un mujdei, care se o amestecă cu sucul de roșii și se toarnă peste ruladă. Se coace 40-50 minute în cuptorul bine încins. După ce se răcește, se taie felii și se servește cu piureu de cartofi și salată verde sau de murături. Sosurile de fructe de pădure sunt și ele binevenite!
Fascinante colecții la Editura Integral:
BUCĂTĂRESCU
Colecția REGALĂ
DESTINE CONTROVERSATE
ESOTERICA
APOCALIPTICA

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply