|

TORTUL de bezea Kiseleff – RETETA veche

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

Retete vegetariene cu „gust” de carne;

Retete la gratar „altfel”

O veche rețetă de tort, de acum aproape două veacuri, repovestită de KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea: „La ridicarea în scaunul domniei, Bibescu Vodă a recomandat Obșteștei Adunări ca poporul român, recunoscător, să-și arate admirația pentru generalul conte Pavel Kiseleff, ce cu pricepere și înțelepciune a condus Principatele în timpul ocupației muscălești. Iar Obștea Adunare a votat atunci cu entuziasm fondul de 15,000 de galbeni pentru ridicarea statuiei contelui guvernator.

Bătrânul conte Kiseleff a mulțumit de la Paris pentru cinstire, dar a recomandat ambasadorilor români construirea unui șir de cișmele publice spre păstrarea numelui său. Și drept urmare s-au construit cișmelele și grădina din nordul orașului, străbătută de drumul pietruit ce s-a numit șoseaua Kiseleff.

Totodată a rămas în amintirea poporului român și tortul de bezea adus din capitala Țarului, tort pregătit de Prințesa Bagration și apoi admirat și aranjat la toate sărbătorile de toate boieroaicele Valahiei.

Blatul se prepară din 8 albușuri și 500 grame de zahăr care se bat pe foc mic cu coajă de lămâie rasă, apoi această compoziție se lasă o oră la rece. Se coc patru foi pe dosul unei cratițe (pe o foaie de pergament unsă cu unt) la pâlpâirea unui foc abia întrezărit. Cele patru foi de bezea se răstoarnă pe o planșetă și pergamentul se jupoaie după ce s-a răcit puțin.
Crema se face din 2 pachete mari de unt, 100 grame de cacao de cea mai fină marcă, 300 grame de zahăr, 150 ml lapte, o lingură făină, 4 gălbenușuri care se amestecă și se bat cât te țin puterile. La sfârșit se ard 2 linguri de zahăr cu 60 de nuci și se rostuiesc foile de bezea cu crema și se orneaza după imaginația fiecăruia.”
Citiți REȚETA COMPLETĂ aici: Tortul de bezea Kiseleff
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuCele mai teribile curiozități din istoria veche a Bucureștilor” din colecția „Secretele Bucureștilor”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

Citeste si:

Tags:

Leave a Reply