|

CARTEA ZILEI la lntegral Booktique: GHEORGHE DINICĂ, destinul controversat al unui copil al străzii / REDUCERE 50%

Editura Integral a mai lansat o provocare: Integral Booktique.
Aici, există și oferta combinată CARTE LA 1 LEU + CARTE LA MINUS 1 LEU (pentru aceasta din urmă cumpărătorul primind el 1 leu!!!), iar acum a fost lansat și programul CARTEA ZILEI, în cadrul căruia bestsellerurile Integral beneficiază pe rând de prețul special cu reducere de 50%!
Marți, 21 ianuarie, CARTEA ZILEI este „Gheorghe Dinică și legenda Șarpelui Roșu” din colecția „Destine controversate”, editată de Integral.
Integral Booktique este situată pe Bd. Magheru, nr. 10, la parterul Hotelului Ambasador.
Multe alte surprize și oferte speciale în librărie!

„Sunt vagabondul vieții mele…” Viața bate filmul!
Ca și marele său prieten, din filme și de la Șarpele Roșu, Ștefan Iordache, Gheorghe „Gigi” Dinică era, la origine, băiat de cartier. Dacă Iordache crescuse printre mardeiașii din Rahova, Dinică a copilărit pe ulițele cartierului Giulești, la răspântiile cărora, în anii *30-*40, nu o dată erau expuse trupurile neînsuflețite ale bandiților lichidați de brigada faimosului comisar Alimănescu și lăsați acolo ostentativ, pentru a sta drept pilde înfricoșătoare și pentru alți artiști. Mai mult de atât, o perioadă în copilăria sa, fiul de țigancă (așa cum susține un coleg de generație – Papil „Pagubă” Panduru – că i-ar fi mărturisit cândva) a trăit singur în calitate de copil al străzii!
Pe 1 ianuarie 1944, când avea doar 10 ani, copilul a fost salvat ca prin minune, dar mulţi dintre prietenii lui de joacă au fost ucişi de bombardamente, în cartierul Giuleşti unde locuia. Trauma războiului şi moartea „văzută cu ochii” l-au marcat profund pentru tot restul vieţii. A devenit copil al străzii. Totuşi nu a luat-o pe căi greşite, ci a continuat să meargă la şcoală şi să câştige bănuţi ca să se întreţină.
…În 1996, după vârsta de 60 de ani în care a fost „vagabond”, așa cum singur s-a intitulat în melodia sa, s-a căsătorit cu o femeie specială, Gabriela Georgeta, care i-a fost alături până la moarte. Despre soția sa spunea: „E o femeie care are o relație clară cu viața și care a făcut ordine în dezordinea existenței mele”.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuGheorghe Dinică și legenda Șarpelui Roșu” din colecția „Destine controversate”, editată de Integral disponibilă la preț promoțional. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Cârciuma artiștilor: Legenda Șarpelui Roșu
„La Chilia-n Port”: pe acordurile acestui vechi cântec românesc, actorii Ștefan Iordache, Gheorghe „Gigi” Dinică și Ștefan Bănică (Senior!), acompaniați de lăutarul Ion Dumitrache cunoscut după pseudonimul artistic Nelu Ploieşteanu, au dăruit Bucureștilor mitul cârciumii de cartier (cu câteva mese la începuturi!), de la intersecţia dintre străzile Galaţi şi Eminescu, cunoscută ca Șarpele Roșu.
Dar pentru a pricepe fenomenul petrecut în fosta librărie Şt. O. Iosif, de pe strada Galaţi nr. 133, colţ cu Eminescu, e necesar să rememorăm realităţile timpului: „Muzica românească era de festivaluri, de populară lumea era cam sătulă, manelele încă nu apăruseră, iar restaurantele erau un fel de cantine mai scumpe. Era o nişă la care Dan Niculescu s-a gândit primul: cârciuma tradiţional românească, de cartier, cu taraf ţigănesc, care să cânte muzică lăutărească autentică. Muzică pe care până atunci o auzeai numai dimineaţa, când se servea ciorba de potroace la nuntă”. În plus, Şarpele a mizat şi pe miştocăreala ce mocnea în români. Astfel, ospătarii aveau cravate roşii de pionieri, iar busturile lui Ceauşescu şi Lenin îţi ţineau companie dacă veneai să te îmbeţi de unul singur: „Când se îmbătau, spărgeau paharele în capu’ lu’ Lenin. Io le luam cu 5 lei şi le vindeam cu 50!”, dezvăluie tainele afacerii sale Dan Niculescu. Pe pereţi, pe lângă nişte tablouri futuriste, erau agăţate drapelele RSR şi PCR, pe uşa de la WC era o plăcuţă pe care scria „Secretar BOB”, adică „Secretarul Biroului Organizaţiei de Bază”, iar în buda bărbaţilor cineva scrisese pe perete cu pixul o lozincă mobilizatoare din Epoca de Aur: „Să facem totul!”.
Multe din poveștile Șarpelui Roșu frizează umorul absurd: „Dinică, după ce se îmbăta, avea o întrebare fixă. Odată, trec pe lângă el şi se răsteşte: «-Eşti idiot?». Nu eram în toane bune şi m-am uitat urât. Nea Gigi se prinde şi o dă cotită: «-Era doar o propunere! ».
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuGheorghe Dinică și legenda Șarpelui Roșu” din colecția „Destine controversate”, editată de Integral disponibilă la preț promoțional. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Prietenă bună a Stelei Popescu (ca și Anda Călugăreanu!), soție a lui Emerich Jenei, mamă, dar și femeie superbă, care a înflăcărat imaginația multor actori celebri (între care și Gheorghe Dinică), Vasilica Tastaman a reușit să-l impresioneze, de la prima întâlnire și pe Radu Beligan. „Aș spune fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea niciun fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia, ea pe scena trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie, cum să vă spun… Eu n-am ce să vă povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea”, mărturisea la un moment dat marele actor.
Viața pătimașei actrițe nu a fost una deloc ușoară, ea a iubit întotdeauna cu pasiune și asta efectiv a mistuit-o. Gheorghe Dinică și Dan Tufaru, colegii ei de scenă și de ecran, au fost doi dintre bărbații care i-au făcut să tresalte inima într-un chip anume. „Gigi Dinică era un bărbat foarte discret, care nu povestea mai nimic despre iubitele lui, și eram odată împreună pe stradă, când imi zice așa, dintr-odată: < <-Ia stai, mă, sa-i iau un buchet de flori!>>. Să înțeleg că a iubit-o? Da, dar acum foarte mulți ani. Dar frumos, frumos, sentimente interioare și nu gargară inutilă. Timpul călca peste noi”, a povestit un martor din interior al epocii, cunoscutul actor Dumitru Rucăreanu.
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuGheorghe Dinică și legenda Șarpelui Roșu” din colecția „Destine controversate”, editată de Integral disponibilă la preț promoțional. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply