|

PURCEL la cuptor intr-o zi geroasa – RETETA de incalzit sufletele

Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei

Reţete vechi româneşti reinventate

Povesteste dumneaei Kera Calita, jupaneasa de la Locanta Jaristea: „Un singur purcelus de lapte pentru oricati meseni, oricum nu-i feliu temelie, ci numai fudulie, fiecine apuca o ciorvarta si-i firitisesc parintii si bucataria. Se mai rostuiesc :

200 grame carne de vite, 200 grame ciuperci comestibile, 200 grame unt de vaca, 20 grame piper negru macinat, 30 grame cimbru adevarat, 20 grame sare de salina ;

Dupa trecerea vamilor, purcelul se parleste la flacara iute, se eviscereaza, se spala bine pe dinafara si pe dinauntru. Se scot oasele, interiorul se presara bine cu sare, cimbru si piper. Se umple burta porcusorului cu umplutura, dinainte pregatita, din carne tocata de vitel, cu ciuperci amestecata. Se coase taietura, se leaga totul cu sfoara dandu-i-se forma animaliera, pe cat posibil cea initiala si se unge cu unt pe intreaga suprafata. Se aseaza in tava incapatoare, unsa din inceputuri cu unt, se toarna deasupra unt topit si se introduce in cuptorul incins. Se intoarce pana ce se rumeneste uniform, apoi se face focul mic si se lasa sa se patrunda carnea. Din cand in cand se unge cu sosul din tava si se mai presara cu piper, cimbru si sare, daca s-a imputinat lichidul, se adaugeste zeama de carne. La final, se scoate tava din cuptor, se indeparteaza sforile si se orneaza tipsia de adus la masa. Obicinuit, se adauga diverse ierburi fierte pentru iepuri: gulii, morcovi, fasole verde, mazare, varza de Bruxelles si conopida. Se amesteca cu grija, caci s-a facut mare risipa spre cinstirea comesenilor. Purcelusul de cateva kilograme ar fi valorat de Ignat un quintal de carne. Iar vinul… rosu se cere a fi la aceeasi inaltime !”

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply