|

SUPA-CREMA de PRAZ / Mâncăruri ușoare după Sărbători

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei

Reţete vechi româneşti reinventate

Mâncăruri ușoare după Sărbători

Intotdeauna in ianuarie dupa ce Sarbatorile s-au incheiat ma incearca nostalgii si regrete. Am mâncat prea mult, am abuzat de fripturi, dulciuri si mâncaruri grele.

E timpul sa urmez o dieta de „dezintoxicare”.

Ca toata lumea imi promit si eu sa fac mai multa miscare, sa maninc mai multe legume si sa gatesc cit mai natural. Problema este de unde sa  incep?

Supa crema de praz

Ingrediente:

3-4 fire de praz cu partea alba cit mai mare

1 ceapa mica

2 morcovi

1 telina mica sau 3 fire de telina

Citeva fire de marar si patrunjel proaspete

1,5l apa sau supa de pasare

Sare si piper dupa gust

Brinza telemea sau cascaval

Preparare:

Se taie prazul in rondele de circa 1 cm grosime si se lasa la inmuiat in apa rece sa iasa tot nisipul din el. Separat se toaca ceapa in bucatele si se curata celelate zarzavaturi care se vor fierbe intregi. Unele gospodine paseaza toate legumele nu numai prazul. Personal gasesc ca morcovii si telina atenueaza gustul dulceag al prazului, care mie imi place in mod deosebit, si de aceea am ales sa le scot dupa fierbere si sa folosesc morcovii in salata boeuf, iar telina (radacina) in piure, in loc de cartofi sau combinat cu cartofi. In paranteza fie spus, piureul de telina ingrasa mai putin decit cel de cartofi.

Se scoate prazul spalat din apa si se zvinta bine. Se prajeste in ulei impreuna cu ceapa, apoi se adauga circa 1,5l apa, legumele, verdeata tocata – pastram numai putin din verdeata pentru décor – sare si piper dupa gust.

Pentru o supa mai hranitoare se poate folosi supa de pasare in loc de apa.

Se fierbe supa, pina cind legumele sint patrunse. Se scot morcovii si telina iar restul se paseaza cu ajutorul unui blender. Se serveste cu verdeata si brinza telema rasa. Alternativ se poate rade cascaval pe deasupra in loc de brinza telemea sau se poate adauga birnza rasa/cascavalul in compozitia supei. Contrastul ducle/sarat al prazului si al brinzei face aceasta supa irezistibila. Este foarte buna cu crutoane dar si cu piine proaspata, aburinda. Este foarte buna si hranitoare pentru convalescent si copii mici.

ADRIANA GURĂU este scriitor si gastronom, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply