|

SALATA A LA RUSSE în 5 variante festive

SALATĂ A LA RUSSE
Ingrediente:
300 grame cartofi
1 morcov mijlociu
o mână fasole verde
o mână mazăre boabe
2 ouă răscoapte
1 linguriţă muştar
100 ml ulei
2 linguri oţet sau zeamă de lămâie,
sare
Multe povești culinare savuroase în cartea Plăcerile păcătoase ale gastronomiei de Aurora Nicolau, apărută la Editura Integral.
Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Pentru servit:
2-3 linguri maioneză sau 250 grame aspic
sau 12 roşii frumoase
sau şuncă
sau peşte
Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase
Mod de preparare: Se pun într-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi în cuburi mici, fasolea verde şi albuşul de ou răscopt, tăiate în bucăţele, şi mazărea boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei puţin câte puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu zeamă de lămâie sau cu oţet. Când este gata, se toarnă pentru zarzavatul tăiat. Se amestecă şi se lasă la o parte vreun sfert de oră, ca să se îmbibe cu sos. Apoi se gustă şi se potriveşte de sare şi de lămâie.
Salata rusească poate fi servită în diferite feluri:
1. Cu maioneză. Se aşază salata pe o farfurie lungă şi se netezeşte cu lingura. Se toarnă deasupra un sos gros de maioneză, iar împrejur se pun cozi de raci, felii de ou răscopt şi foi de salată verde.
2. În aspic. Se toarnă într-o formă dreptunghiulară aspic de un deget şi se lasă să se întărească. Din aspicul rămas şi bine răcorit se toarnă cu o linguriţă câte puţin pe pereţii formei, ţinută înclinat, astfel ca aspicul, întărindu-se , să se ţină de pereţi. Operaţia aceasta se repetă de 2-3 ori, până se obţine pe pereţii laterali ai formei un strat gros cam de 1 cm. La mijloc se aşază salata, apăsând uşor cu o lingură ca să nu rămână loc gol între salată şi aspic. Se dă la rece. Înainte de a servi se introduce forma o clipă în apă caldă, se şterge şi se răstoarnă pe farfurie. Se aşază împrejur aspic tăiat mărunt.
3. În roşii. Se aleg roşii frumoase şi tari. Se taie capacul şi se scobesc. Se presară înăuntru sare şi piper şi se pun pe o farfurie, cu gura în jos, să se scurgă. Se umplu cu salată şi se aşază pe farfurie, pe un strat de salată verde, tăiată cu tăiţeii.
4. Cu şuncă. Se taie cu grijă felii egale de şuncă. Din felii se fac cornete (ca orice cornet de hârtie) şi se umplu cu salată. Pot fi făcute şi rulouri, punând câte puţină salată pe felia de şuncă, apoi făcând felia sul.
5. Cu peşte. Se curăţă peşte şi se spală. Dacă e nisetru sau morun, se taie felii potrivit de subţiri din peştele crud, se fac sul, se leagă cu o aţă şi se fierb cu zarzavat şi sare, ca orice peşte rasol. La şalău se scoate carnea de la început de pe oase, se fac fileurile sul şi se fierb cu nisetrul; sau se fierbe şalăul întreg şi apoi i se scot oasele. Se aşază salata rusească pe farfurie şi deasupra se pun rulourile de peşte răcorite sau şalăul întreg, după ce i s-au scos oasele. Împrejur, se pun foi de salată verde.
Pachet cărți Bucătărescu II numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply