|

STARE DE URGENȚĂ în România. MĂSURILE care vor intra în vigoare imediat sau gradual

România este în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, măsurile care intră în vigoare fiind anunțate de președintele Klaus Iohannis care a emis decretul.
Starea de urgență se instituie pe tot teritoriul României pentru 30 de zile
Școlile vor fi închise, activitatea din preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență.
Pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență.
Serviciile medicale pentru coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României.
Se vor stabili măsuri de sprijinire pentru persoanele izolate.
Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare.
Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților de penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.
Măsuri în domeniul sanitar: în structurile MAI, unitățile medicale, și serviciile de servicii sociale se pot face angajări fără concurs.
In domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri economice pentru operatorii afectați de COVID 19
Se va asigura continuitatea serviciilor de utilitate publică.
Se suspendă controalele la angajatori prin ITM
Activitatea la instanțe se desfășoară pentru situațiile de urgență. Pentru judecarea proceselor instanțele pot da termene scurte.
Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau imediat măsuri precum închiderea granițelor, a unor restaurante, cafenele, cluburi
Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, feroviară, aeriană pe diferite rute.
CORONAVIRUSUL între adevărul științific și teorii ale conspirației, care tocmai a fost publicată de Editura Integral în cadrul Colecției 2020, este prima carte apărută în România pe acest subiect. poate fi achiziționată și de AICI, cu 19,99 lei.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply