|

Retete de PASTE reinterpretate de BUCATARESCU

Pentru români, orice prilej, laic sau religios, este binevenit ca să întindă o masă îmbelșugată. Cu atât mai mult, marile Sărbători de peste an! Paștele presupune întotdeauna un festin, comparabil cu cel de Crăciun. Venind după Postul Mare, ținut sau nu cu strășnicie, explorând creativ toate „dezlegările” oferite de calendarul bisericesc, se cuvine să cinstim o bogată tradiție culinară.
…Totuși, mergând pe urmele savuroase ale înaintemergătorilor noștri într-ale gastronomiei, vom face și acum același drob, același cozonac, aceeași pască, același stufat de miel, aceleași costițe la cuptor sau pe grătar, aceleași ouă roșii?!?
Bucătărescu vă recomandă, pe lângă reperele binecunoscute, obligatorii pentru tradiția culinară românească, cozonacii din 50 de ouă ai bunicii lui Păstorel, pasca fără aluat sau cea cu ciocolată ori cu ananas, ouă umplute cu avocado și caș afumat, desertul cu fructe uscate mâncat de Iisus și cei 12 Apostoli la Cina cea de Taină, sufleul de miel cu cartofi, rotocoalele de ied la proțap, berbecul cu sardele, „epigramele” de miel, colomba pascală, pulpa de miel la cuptor cu peltea de zarzăre, cotletele de miel în stil thailandez, mielul gătit grecește la jar, tocănița turcească în ulcior de lut, costițele de miel alintate cu ciocolată sau tortul Hennessy.
Numeroase alte rețete în cartea „Rețete de Paște reinterpretate din colecția Bucătărescu, editată de Integral disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. COMENZI pe www.eintegral.ro.
Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

CE AU MÂNCAT IISUS ȘI APOSTOLII LA CINA CEA DE TAINĂ. 4 REȚETE: SALATĂ, PEȘTE, MIEL (SAU IED) ȘI DESERT
Meniul servit la ultima masă a lui Iisus cu cei 12 Apostoli nu mai reprezintă, se pare, un secret. Specialistul în artă culinară Miguel Angel Almodovar a scris o carte pe această temă. El susține însă că, la acea ultimă cină, Iisus ar fi încălcat normele foarte stricte ale evreilor și ar fi insistat ca Apostolii săi să mănânce „din toate”. Însoțit și de mama sa și de Maria Magdalena, el ar fi mâncat stând întins pe jos și luând alimentele cu mâna de pe o masă de înălțime foarte mică.
Primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de țelină, simbolizând viața plina de lacrimi și tristețe a evreilor în perioada sclaviei lor în Egipt.
Felul al doilea a constat în pește – prăjit, la grătar sau la cuptor – însoțit de un sos dulce-acrișor. Este posibil să fi fost unul dintre felurile de pește pe care chiar mesenii le pescuiau în râul Iordan, dar nu este exclusă nici varianta unor pesști din Marea Galileii, cum ar fi sardinele. Sosul era preparat din ulei de măsline, miere, oțet și vin, cu nuci și curmale tăiate mărunt.
Principalul fel de mancare a fost din miel sau ied, așa cum se spune în Capitolul 12 din Cartea Exodului și de la care a pornit și tradiția consumării acestui tip de carne cu ocazia Paștelui. Gătită sub formă de friptură, carnea era pregătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuișoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare și piper. Ca garnitură, se putea adăuga linte.
Cina s-a încheiat cu Jaroset, un fel de mâncare evocând lutul folosit de evrei la construirea caselor lor. Acest desert este făcut pe bază de compot de curmale, cu mere și caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scorțișoară, miere și vin dulce.

Numeroase alte rețete în cartea „Rețete de Paște reinterpretate din colecția Bucătărescu, editată de Integral disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. COMENZI pe www.eintegral.ro.

CULORI NATURALE PENTRU A VOPSI OUĂLE DE PAȘTE
Paștele nu are niciun farmec fără ouăle vopsite în roșu sau alte culori vii.
Pentru a obține pigmenții necesari fiecaărei culori e nevoie de legume pe care le ai chiar în bucătăria ta. Există metode în totalitate naturale, astfel ouăle vor avea nuanțe vii și fără toxine.
1. Galben – Se fierb 5 morcovi împreună cu o lingură de praf de curcuma, o lingură de sare și 2 linguri de oțet.
2. Turcoaz – O jumătate de varză roșie se fierbe în apă împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.
3. Violet – 500 grame de afine se fierb în apă împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.
4. Roșu arămiu – Două jumătăți de sfeclă roșie se fierb în apă împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.
5. Portocaliu – Foile uscate de la 4-5 cepe se fierb împreună cu o lingură de sare și 2 linguri de oțet.
Toate ingredientele potrivite pentru fiecare culoare se fierb circa 30 minute, după care punem ouăle la vopsit până când pigmenții le vor colora coaja.

BORȘ ȚĂRĂNESC DE MIEL
Ingrediente:
1 kilogram carne de miel cu os
1 bucată țelină (mică)
2 bucăți morcovi
1 bucată pătrunjel rădăcină
1 bucată păstârnac rădăcină
2 bucăți ardei gras (roșu și verde)
3 bucăți ceapă roșie
50 mililitri ulei (preferabil, de măsline)
1 litru borș
1 legătură tarhon verde (sau două linguri uscat)
1 legătură pătrunjel
sare, piper
Mod de preparare:
Puneți la fiert în 4 litri de apă carnea de miel, tăiată în bucăți. Când începe să fiarbă în clocot, luați spuma, de câte ori este cazul. Curățați rădăcinile de păstârnac și pătrunjel, ceapa, țelina, ardeii grași și morcovul, spălați-le, apoi tocați ceapa mărunt iar pe celelalte tăiați-le în bucăți mai mari. Căliți toate acestea în ulei 3-4 minute. Când carnea de miel este pe trei sferturi fiartă, puneți în oală legumele călite și lăsați să mai fiarbă circa 20 de minute. La final, adăugați borșul fiert separat, verdeața tocată mărunt și potriviți de sare și piper. Lăsați ciorba să mai dea în câteva clocote și luați-o de pe foc.

Numeroase alte rețete în cartea „Rețete de Paște reinterpretate din colecția Bucătărescu, editată de Integral disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. COMENZI pe www.eintegral.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply