|

BORȘ de PEȘTE mânăstiresc ca pe vremea lui Moruzi

Multe povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuRețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești din colecția de artă culinară „Bucătărescu – Trăiesc ca să mănânc!”, editată de Integral , la prețul promoțional de 17 lei
Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată
Reţete vechi româneşti reinventate

Dacă vă era poftă de un borș de pește ca acum două secole și ceva, iată cu ce ne îmbie jupâneasa Kera Calița de la Jariștea Locantă: „În 1796, curtea domnitorului Alexandru Moruzi s-a retras la fereală în pădure, la Mânăstirea Cotroceni.
Într-una din zile, beizadelele Dimitrios, Nikolaki și Gheorghios, la preumblarea prin pădurea mânăstirii, luminați de Panaghia, au găsit un izvor cu apă limpede și curată ca apele Trapezuntului.
La așa descoperire, călugării Mânăstirii Cotroceni au pus la foc în cuhnia zidită de cărămidă peste cărămidă, cu hornul înalt de 14 metri, un borș de pește din crap lucios adus de la Dunărea cea lată.
Crapul de 9 kg încă se zbătea când solzii în culori de argintiu și sidefiu s-au răzuit cu un cuțit lat, bine pilit. Alături cazanul bisericesc s-a umplut cu apă, o lingură de sare grunjoasă unde s-au trântit:cozile rămase de la șalăul adus c-o zi înainte, coada de la crap și pe deasupra 2 kg de cărășel. Când au fiert bine s-au strecurat toate printr-o sită mai rară să curgă peștele fiert fără oase.
Într-o șaică se fierb legumele abia culese din grădină: 2 morcovi mari, 2 țeline mijlocii, 3 ardei grași cu cotor cu tot, 3 cepe sănătoase și tulpinele de la 3 legături de leuștean. După ce au fiert se pun 2 litri de borș de tărâțe, zeama strecurată și căpățâna de somn în greutate de 4 kg.
Când au bolborosit toate, blajinii călugări, au adăugat 2 linguri mari de mujdei de usturoi, un polonic de oțet și au mai fiert ciorba un sfert de ceas; făcând semnul crucii au presărat frunzele de la 3 legături de leuștean.
Până s-a scris hrisovul, domnul, coconii și invitații, toți în număr de 12, au sorbit cu nesaț borșul de pește alături de o mămăligă mare galbenă ca lumânările din mânăstire, ardei lungi, verzi și iuți, fericiți de Cișmeaua Beizadelelor și plini de mulțumirea gustului lumesc al zamei de pește…”
CITIȚI REȚETA COMPLETĂ aici: http://keracalita-jaristea.ro/page/2/

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply