|

REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI: Zeama de găină cu tocmagi

Ingrediente: 1 kg carne de gaina (nu foarte batrana), 1 ceapa,

1 morcov,1 telina (cu tot cu frunze), 1 radacina de patrunjel, bors  acru, verdeata (leustean, cimbru, patrunjel, marar, macris, untisor), tocmagi (taitei).

Preparare: Carnea de gaina spalata bine se pune la foc mic si se fierbe impreuna cu morcovul, ceapa, telina, radacina de patrunjel , o crenguta de cimbru si o lingura de sare. In timp ce fierbe, trebuie luata, din cand in cand, spuma. Cand e aproape gata, se adauga borsul acru dupa gust, cat te lasa inima. Daca mai e nevoie, se sareaza, se da in clocot si se pun tocmagii,dupa care se mai lasa la fiert inca vreo 5 minute, ca sa se inmoaie si sa se umfle taiteii. La sfarsit, cand se ia de pe foc, se pune si verdeata tocata marunt, care va subjuga oala de ciorba cu miresmele ei.

Poveste: Farmecul tocmagilor (taitei moldovenesti simpli, din ou si faina) sta si in extrema lor versatilitate, ei putand fi complementul necesar al aproape oricarei supe, bors sau mancare cu sos. Ei dau gust si consistenta indiferent de context, iar spectacolul miscarii lor browniene, printre cerculetele de grasime, in ciorba care fierbe tumultuos, este unul memorabil in sine.

BAUTURA RECOMANDATA: O sticla bine racita de FETEASCA REGALA. Sau un Traminer demidulce de Orhei din 2004,ori – daca se revine la varianta unui vin sec – unul de vinoteca, din 1986 sau 1989, depozitat la Milestii Mici.

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată

RETETE VECHI:Bucataria Balkaniei

Reţete vechi româneşti reinventate

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

1 Response for “REȚETE VECHI ROMÂNEȘTI: Zeama de găină cu tocmagi”

  1. Monica says:

    O carte fabuloasa, multumesc mult pentru recomandare ;)

Leave a Reply