|

AVENTURI in Bucurestiul interbelic si 30 FOTO senzuale de epoca

Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României

Femeile frumoase care au marcat destinul dinastiei române

Femei frumoase din popor care i-au înnebunit pe voievozii români

Primele Miss România. Povești (ne)romanțate

Doamnele fascinante de alte nații din istoria sentimentală a principilor români

Chipuri ale morții la Institutul Medico-Legal din Vechiul București

România și Bucureștii de demult l-au avut pe cel mai mare specialist european în materie de moarte, care a studiat inclusiv craniile și alte părți ale trupurilor marilor criminali care au acționat în țara noastră în perioada interbelică – Mina Minovici. În anul 1908, el a mumificat corpul unui bătrân cerșetor. În anul 2003, după o serie de investigații: tomografie computerizată, endoscopie, toxicologie etc. s-a constat prezența tuturor organelor în interiorul mumiei, în poziția lor anatomică normală. Nu s-a găsit decât o singură incizie, la nivelul coapsei drepte, prin care a fost deschisă artera femurală, pentru injectarea fluidului folosit la îmbălsămare. Lângă mumia lui, dorm scheletele unor giganţi care au constituit obiectul de studiu al profesorului Minovici. Mulajul mâinii (44 de cm) şi al labei piciorului (56 cm) aparţin celebrului Gogea Mitu, care măsura 2,36 metri.
Nicolae Minovici a fost fratele celebrului legist. Ca şi fratele său, şi-a dedicat viaţa ştiinţei şi a recurs la metode extreme pentru a-şi pune în practică studiile. A cercetat efectele agoniei prin autostrangulare şi a fost el însuşi cobai, spânzurându-se de 12 ori.
De numele lui, se leagă și un episod monden pitoresc. Fiindcă era îndrăgostită până peste cap de savant, Maria Mihăescu – faimoasa escortă de lux cunoscută sub porecla „Mița Biciclista”, care s-a iubit inclusiv cu regii Leopold al Belgiei și Ferdinand al României – a refuzat cererea în căsătorie pe care i-o făcuse Regele Manuel al Portugaliei!

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Istoria în roșu și negru. Crime, pedepse și execuții banditești” din colecția „Secretele Bucureștilor”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Iancu Berilă, ucigașul brutarilor și urmașul …lui Vlad Țepeș
Iancu Berilă a fost unul dintre cei mai odioşi criminali români. A omorât cu sânge rece 20 de brutari şi de aici i s-a tras numele de „Ucigaşul brutarilor“. A fost condamnat la aproape 200 de ani de muncă silnică în închisoare şi a murit întemniţat.
De ce, totuși, Berilă a ucis în serie numai… brutari va rămâne, probabil o enigmă. O posibilă interpretare îl leagă pe Berilă de Vlad Țepeș, care trăgea în țeapă otomanii, fiindcă, la fel ca și fratele său vitreg Radu cel Frumos, fusese abuzat sexual în adolescență de fiul Sultanului în perioada în care cei doi fuseseră trimiși „zălog” la Înalta Poartă. Berilă, în adolescență, fusese ucenic la un brutar și nu se știe dacă, în acea perioadă, fusese sodomizat de acesta sau fusese abuzat în vreun alt fel…

Iulian „Pia” Brădeanu și banditul care venea pe coș …dar nu era Moș Crăciun!
Pia Brădeanu și oamenii săi au fost unii dintre cei mai crânceni bandiți ai României interbelice. Au omorât polițiști cu sânge rece, au jefuit negustori nevinovați, au înfricoșat Capitala și câteva județe din sudul țării. Într-o noapte, însă, a venit scadența.
Banda și căpetenia se ascundeau în comuna Cerveni, la niște complici. În acea noapte, polițiștii, care le prinseseră urma, au înconjurat casa în care hoții se bucurau de prada adunată și petreceau cu rachiu lângă lemnele ce trosneau în sobă. „-Pia, dă-te prins!”, au strigat jandarmii. Pia, însă, a crezut că-i mai tare. A scos pistolul și i-a îndemnat pe tovarăși să nu cedeze. Două gloanțe bine țintite lovesc și îl omoară pe Pia. Dar polițiștii tot nu aveau curaj să intre în încăpere, de teama lui Petre Achim. A trebuit să vină comisarul Ștefan Popescu și să forțeze ușa, folosindu-i drept scut uman pe complicii criminalilor. Lângă ușă zăcea într-o balta de sânge Pia Brădeanu, ciuruit de doi plumbi, unul în gât, altul în piept. Achim, nicăieri! Totuși, polițiștii știau că era înăuntru. Comisarul Popescu se uită mai bine la cadavrul căpeteniei și …ce să vezi! Era murdar de funingine. Se uită în sus și vede un coș de sobă care trecea în camera alăturată. Ia o legătură de paie, o aprinde și o aruncă în sobă. Nu trec decât câteva secunde și o bubuitură puternică se aude, soba se prăbușește și, în mijlocul molozului, abia mai respira Petre Achim, ucigașul de polițiști.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply