|

COPTURA de OREZ cu sirop de ZMEURA sau cum se desfatau boierii altadata

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

Retete vegetariene cu „gust” de carne;

Retete la gratar „altfel”

Rasfat cu zaharicale orientale sau cum se desfatau boierii altadata, de la KERA CALITA ot JARISTEA Locanta citire:”Pe la 1804, Constantin Ipsilanti a dat anaforea că nimeni nu mai are voie să facă case cu cicmale, care acopereau lumina uliței și zăticneau trecerea carelor. Cicmalele, erau zidirile făcute deasupra parterului, ieșite în afară spre mijlocul uliței, cu ferestre și acoperiș diferit de restul casei, modă adusă nouă de pe malurile Cornului de Aur. Se mai numeau sacnasiuri și odată cu ele a venit o modă; stăteai la priveală -să vezi îmbulzeala, colcăiala uliței- bând cafele, fumând ciubuc și mâncând un cofet. Tot de la Istanbul a sosit și zaharicalul numit coptură de orez cu sirop de zmeură făcută în chipul acesta: se fierb 400 de grame de orez într-un litru și jumătate de lapte cu un vârf de sare și un baton – două de vanilie desfăcute în două.
Într-o formă de porțelan, de alpaca, de vas cu turla, ce ai mai aproape, unsă cu unt fără calicie, se pune jumătate din orez, se toarnă peste el în mod egal sirop de zmeură (și în primul și-n al doilea strat de orez), se adaugă cealaltă jumătate de orez care se presară cu un strat bogat de ciocolată rasă amestecată cu zahăr. Se pune deasupra spuma a 8 albușe bătute cu 6 linguri zahăr vanilat și se coace la cuptor 20 de minute. Ce pregătire simplă dar ce înfățișare, ce simț și ce mireasmă are această coptură, chiar întrece visul oricărui cofetar.”
Cititi RETETA COMPLETA AICI: http://keracalita-jaristea.ro/coptura-de-orez-cu-sirop-de-zmeura/#more-1281.
…Iara eu, pofticiosul de Bucatarescu, stau si ma gandesc cum ar fi ca la rafinata coptura sa schimb un pic siropul,incercand si varianta cu sirop de rodie! Cum ar fi doar KERA CALITA va sa stie, dar parca se aude, in departare, chemarea tanguitoare a muezinului din minaretul geamiei…
Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuCele mai teribile curiozități din istoria veche a Bucureștilor” din colecția „Secretele Bucureștilor”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply