|

Parintele GALERIU – Predicatorul de Foc & 30 FOTO inedite

Iulie 1989, bătaia îndurată la miezul nopții
„Jertfa e neplăcută numai din pricina căderii noastre, altminteri jertfa e dăruire, nu renunțare! De pildă, cu ce bucurie îi dăruiește mama o banană copilului său!” spunea Părintele Galeriu…
Constantin Galeriu (21 noiembrie 1918 – 10 august 2003) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie.
Din 1974, este preot paroh al bisericii „Sfântul Silvestru” din București. Din cauza convingerilor sale religioase și umanitare, a fost întemnițat de mai multe ori în anii 1950 și 1952-1953.
În vara lui 1989, este atacat pe la miezul nopții de 8 spre 9 iulie, legat și bătut întreaga noapte. Pretextul ar fi fost – chipurile – banii, dar de fapt se căutau manuscrise recente de-ale părintelui, posibile „scrieri subversive împotriva guvernului”. Un contemporan spunea: „Am fost martorul personal, alături de întreaga Biserică Sf. Silvestru, a modului exemplar în care Părintele s-a raportat ulterior, cu milă și înțelegere infinită față de agresorii săi. «Sărmanii de ei… îmi era milă de ei că își fac păcate…». Mi se pare o datorie de suflet să reamintesc, chiar în puține cuvinte purtarea părintelui, care se cheltuia pe sine însuși, până târziu în noapte, pentru binele celor care apelau la ajutorul său. Nu de puține ori se descălța pe străzile Bucureștiului și venea desculț acasă, pentru a-și dărui pantofii sărmanilor. Am cunoscut un sfânt în viață care, desigur, cu cea mai sinceră modestie ar fi refuzat acest calificativ, pe care însă Dumnezeu îl oferă cu bucurie martirilor Săi.”

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
Părintele Galeriu – Predicatorul de Foc” din colecția „Sfinți, duhovnici și mărturisitori români“, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Arestat în noaptea Adormirii Maicii Domnului

La 12 noiembrie 1949, Părintele Galeriu a fost arestat de Securitate, apoi condamnat la trei luni închisoare pentru ascunderea unui lider politic liberal din Prahova. Din acest motiv, autorităţile s-au confruntat cu protestele credincioşilor de la Biserica „Sfântul Vasile“ din Ploieşti. Într-o notă a Securităţii se arăta cum „s-a produs o stare de spirit agitată în rândurile credincioşilor… iniţial prin comentarii că preotul ar fi arestat şi depus la penitenciar din cauza predicilor sale religioase. Această stare de spirit se continua în document, s-a produs şi în rândul credincioşilor din comunele din judeţul Prahova, care în mod obişnuit veneau în fiecare duminică să asculte predicile acestuia“. Păstoriţii părintelui, dar şi preoţi, au întocmit un memoriu cu semnături pe care l-au înaintat autorităţilor. În consecinţă, cei din Securitate propuneau sancţionarea preoţilor de către autorităţile bisericeşti şi „ducerea unei munci de lămurire“ în rândurile credincioşilor. Totuşi, Părintele a fost eliberat la termen din Penitenciarul Ploieşti.
Un alt moment greu pentru Părintele Constantin Galeriu a apărut în 1952. În celebra noapte a „Adormirii Maicii Domnului“, Părintele a fost arestat şi trimis în ancheta Securităţii din Ploieşti. Era acuzat pentru activitatea depusă în PNL, ca membru al delegaţiei permanente în anul 1946.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
Părintele Galeriu – Predicatorul de Foc” din colecția „Sfinți, duhovnici și mărturisitori români“, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

În colonia de muncă silnică de la Canal

Persecuțiile autorităților comuniste l-au purtat pe Constantin Galeriu prin câteva închisori și colonii de muncă, inclusiv în lagărul de exterminare mascat care era Canalul Dunăre – Marea Neagră, a cărui construcție pornise la îndemnul personal al lui Stalin. Iată ce povestea de acolo, de pe „Șantierul Morții”, o un tovarăș de suferință, cunoscutul politician liberal Mircea Ionescu-Quintus într-o cutremurătoare carte autobiografică: „în noaptea aceea, ni s-a adresat comandantul lagărului, despre care am aflat că se numea Borcea; acesta, după ce ne-a orbit cu un far sau cu o lanternă puternică, încercând să ne recunoască fețele, ne-a rostit un scurt și cuprinzător cuvânt, explicându-ne că am fost aduși la Canal pentru a ne ispăși păcatele săvârșite împotriva poporului, noi dușmanii înrăiți ai clasei muncitoare și că ne vom reabilita fie muncind fără crâcnire, fie murind cu sapa și târnăcopul în mâini. Ne-a mai atras atenția că Galeșul nu este un pension pentru domnișoare burgheze, că va trebui să ne supunem unei discipline de fier, că orice tentativă de evadare va fi pedepsită prin împușcare fără somație, că neîndeplinirea normei de muncă (opt metri cubi de pământ săpat) duce la neacordarea dreptului de a primi pachete, cărți poștale și vorbitor, iar la sfârșitul acestei încurajatoare puneri în temă, presărată cu amenințări și injurii, a ținut să ne asigure că puțini dintre noi se vor mai întoarce la casele lor. Cum s-a și întâmplat din păcate.
În continuare, am fost siliți să îngenunchem și să ne descoperim pentru a fi tunși, ca oile, timp de ore întregi în ploaie și noroi. Dintre nenumăratele silnicii și batjocuri la care am fost supuși de-a lungul internării, aceasta mi s-a părut a fi cea mai înjositoare, cea mai greu de suportat, cea mai neomenească.
Atunci, am primit încurajările și mângâierile Părintelui Galeriu, care ca un apostol trecea din om în om spre a ne îmbărbăta; Părintele Galeriu care a fost în stare să se descalțe pentru a-și da bocancii unui bătrân bolnav cu picioarele sângerânde. Atunci și nu numai atunci mi-am dat seama că un neam blagoslovit cu asemenea fii nu poate să fie îngenunchiat și nici să piară vreodată”.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
Părintele Galeriu – Predicatorul de Foc” din colecția „Sfinți, duhovnici și mărturisitori români“, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply